Οι «ραδιοπειρατές» βγήκαν ξανά στον «αέρα» από την πλατεία του χωριού σε μια όμορφη εκδήλωση που ζωντάνεψε αναμνήσεις των δεκαετιών του ΄70 και του ΄80

Οι δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, άλλαξαν τη ροή της ιστορίας σε ότι αφορά την ελληνική ραδιοφωνία. Από του «πειρατές» της εποχής ως τους πρώτους νόμιμους σταθμούς, η πορεία έχει να επιδείξει σημαντικές προσπάθειες, όνειρα, κυνηγητά και σίγουρα πολλά ευτράπελα.
Αυτή η διαδρομή ακολουθήθηκε ξανά το βράδυ της Παρασκευής 1/6 στο Μελισσοχώρι, όπου η Τοπική Κοινότητα διοργάνωσε μια πολύ όμορφη εκδήλωση στην πλατεία του χωριού με θέμα τους «ραδιοπειρατές» και τίτλο τη επική ταινία με το Στάθη Ψάλτη «Βασικά Καλησπέρα σας» που το σενάριο της εκτυλίσσονταν γύρω από τη ραδιοπειρατεία. Ποιος ξεχνάει άλλωστε τις ατάκες τις ταινίας για την Κούλα και το…κ@@παιδο τον Κυριάκο.!
Φυσικά από την εκδήλωση δεν μπορούσαν να λείψουν οι πρωταγωνιστές εκείνων των χρόνων. Οι «πειρατές» του ραδιοφώνου, που ήταν γνωστοί όχι με τα κανονικά τους ονόματα, αλλά με τα ψευδώνυμα που επέλεγαν να «βγαίνουν στον αέρα».
Το σκηνικό είχε στηθεί κατάλληλα στην πλατεία. Κονσόλες, μικρόφωνα, λυχνίες, πομποί, πικάπ, κασετόφωνα και άλλα μηχανήματα εκείνης της εποχής ήταν στη θέση τους, όχι μόνο να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νέοι, αλλά να εκπέμψουν ξανά «πειρατικά»!
Η συχνότητα «κλείδωσε» προς το τέλος της μπάντας των fm και μετά από χρόνια οι εκφωνητές ήταν ξανά στον «αέρα».
Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν φανερή η αγάπη τους και η νοσταλγία τους για το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο. Αλλωστε μέχρι την ύπαρξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, κάθε χωριό είχε τον ραδιοπειρατή του, που βασικό στόχο είχε να παίξει καλή μουσική, την οποία «μόνο αυτός γνώριζε και κατείχε». Φυσικά, το «αλατοπίπερο» ήταν οι αφιερώσεις και το σχετικό «καμάκι» μέσω της ραδιοφωνικής μπάντας.
Στο ίδιο πλαίσιο φυσικά κινήθηκε και η εκδήλωση της Παρασκευής καθώς οι μουσικές επιλογές αφορούσαν τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, με το σχετικό «σκρατς» των δίσκων να ξυπνούν όμορφες αναμνήσεις, ενώ έγιναν και αρκετές αφιερώσεις. Μεγάλη πάντως ήταν η συγκινησιακή φόρτιση όταν έγινε αφιέρωση σε τρεις «ραδιοπειρατές» που δεν είναι πλέον στη ζωή: στον «Γιάννη τον αισθηματία», τον «Ράδιο Σύρος» και τον «Sakis Studio 2001».
Παράλληλα προβλήθηκε και σχετικό βίντεο, βασισμένο στην ταινία «Βασικά καλησπέρα σας», όπου ο Denis Dimosthenous (το «πειρατικό» όνομα) ανέλαβε το δύσκολο έργο να εξηγήσει στο κοινό που γέμισε την πλατεία, τι σήμαινε και πως λειτουργούσε το «πειρατικό» ραδιόφωνο. Αυτή τη φορά όμως χωρίς τον φόβο της Αστυνομίας! Μην ξεχνάμε ότι οι ερασιτεχνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ήταν παράνομοι. Οι «πειρατές» των συχνοτήτων εξέπεμπαν, με ρίσκο να συλληφθούν.
Οι αρχές εντόπιζαν τους σταθμούς με τα ραδιογωνιόμετρα και αμέσως μετά έκαναν έφοδο στα παράνομα στούντιο. Φυσικά, οι περισσότεροι από αυτούς δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να εκπέμπουν.
Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με όλους τους «ραδιοπειρατές» να ανανεώνουν το ραντεβού για του χρόνου!
Η πρόεδρος της ΤΚ Μελισσοχωρίου, κυρία Ζωή Βαϊοπούλου που φρόντισε να πραγματοποιηθεί η αρκετά δύσκολη τεχνικά εκδήλωση τόνισε στο πλαίσιο της εκδήλωσης:
«Ο γνήσιος Έλληνας που όλοι κρύβουμε μέσα μας αναδεικνύεται στα πολύ δύσκολα και με εφευρετικούς τρόπους έκφρασης. Ένας από αυτούς ήταν και το πειρατικό ραδιόφωνο. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναμοχλεύσουμε τους λόγους που ξεκίνησε, πως εξελίχτηκε στην πορεία του χρόνου, τι σήμαινε τότε και τι σημαίνει για τους πρωταγωνιστές ακόμα και σήμερα και πως αυτό αντανακλά στους ακροατές.»