ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η Τράπεζα αίματος του Δήμου Σοφάδων ιδρύθηκε ως ΝΠΔΔ, το 1996 με πρόεδρο τον δημοτικό σύμβουλο Τολούμη Απόστολο. Οι εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνονταν στο Κ.Υ. Σοφάδων

είχαν επιτυχία και οι προσπάθειες συνεχώς εντείνονταν ώστε να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα. Σύμφωνα με το καταστατικό το αίμα δίνονταν για την κάλυψη αναγκών των εθελοντών αιμοδοτών καθώς και του πρώτου βαθμού συγγενών τους.

Από το 2003 πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. ανέλαβε ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Δημουλάς Ευάγγελος. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι οι Παπάρας Κων/νος δημοτικός σύμβουλος, Σδράλια Κων/να δημότης, Παππά Βίκυ δημότης, Γκαντής Παναγιώτης δημότης, Γώγός Ηλίας πρωτοπρεσβύτερος του ιερού ναού Αγίας Παρασκευής Σοφάδων. Σ’αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι τρία από τα πέντε μέλη του ΔΣ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, είναι λειτουργοί της Υγείας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος είναι τεχνολόγος – ακτινολόγος εξειδικευμένος σε μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, υπεύθυνος αξονικού – μαγνητικού τομογράφου Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας. Η αντιπρόεδρος Κα Σδράλια είναι ιατρός και η Κα Παππά προϊσταμένη στο Κ.Υ. Σοφάδων.

Με πρωτοβουλία του προέδρου αλλά και σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου αποφασίστηκε η επέκταση των δραστηριοτήτων του Ν.Π.Δ.Δ. και η μετονομασία του σε Τράπεζα Αίματος & Οργανισμό Προληπτικής Ιατρικής όπου πέρα από την εθελοντική αιμοδοσία και την προαγωγή της το νέο Ν.Π.Δ.Δ. έχει βάλει σα στόχους την προβολή της πρόληψης καθώς και την ενημέρωση των δημοτών μας σε τέτοια ζητήματα. Έτσι στα πλαίσια αυτά διοργανώθηκαν ομιλίες στις οποίες συμμετείχαν επιστήμονες της περιοχής μας καθώς και φορείς του νομού μας και αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν το AIDS, τα ναρκωτικά, τον καρκίνο του μαστού κ.λ.π.

 

Επίσης με πρωτοβουλία του προέδρου και σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου η κάλυψη με αίμα επεκτάθηκε σε όλους τους δημότες που το έχουν ανάγκη με την προϋπόθεση ότι θα το επιστρέψουν σε μικρό αλλά λογικό χρονικό διάστημα.

 

Κυρίαρχο είναι το αίσθημα ευθύνης αλλά και διαφάνειας που διακατέχει όλα τα μέλη του Δ.Σ., πράγμα που φαίνεται και από το γεγονός ότι όλη η διακίνηση του αίματος καταγράφεται λεπτομερώς πλέον και μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει έλεγχος από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο (λαμβάνοντας υπ’όψιν και το ιατρικό απόρρητο).

 

Με ευθύνη του νέου Ν.Π.Δ.Δ. και στα πλαίσια των νέων δραστηριοτήτων του πρόσφατα ενοικιάσθηκε και εξοπλίστηκε ένας νέος χώρος στο Δ.Δ. Καρποχωρίου και πλέον χρησιμοποιείται ως το νέο αγροτικό ιατρείο του χωριού. Το νέο αγροτικό ιατρείο είναι ευρύχωρο, κλιματιζόμενο και εξοπλισμένο μετά από παρέμβαση και βοήθεια του Προέδρου της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας κου Θεοδώρου, με τα πλέον σύγχρονα ιατρικά εργαλεία παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα.

 

Αυτό αποτέλεσε την αρχή για μια μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης των αγροτικών ιατρείων του Δήμου μας, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

 

Σ’ αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να παραληφθεί η συνεργασία της Τράπεζας Αίματος με τα υπόλοιπα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και το Ιατροκοινωνικό κέντρο περίθαλψης για τους τσιγγάνους.