Άνοιξε τη Δευτέρα η αυλαία των τριήμερων ετήσιων θεματικών εκδηλώσεων του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Δήμο Σοφάδων από 15 έως 17 Ιουνίου.

Το φετινό θέμα των εκδηλώσεων είναι «Το μυστικό πίσω απ’ τον καθρέπτη – Προσφυγιά στην Ελλάδα» και επιχειρείται μια εμπεριστατωμένη προσέγγιση των προσφυγικών ρευμάτων της εποχής μας αλλά και των Ελλήνων προσφύγων μέσα στην ιστορία.

Ο τίτλος των θεματικών εκδηλώσεων είναι εμπνευσμένος από ένα κείμενο του νομπελίστα μυθιστοριογράφου  Ορχάν Παμούκ που αναφέρεται στη διαφορετικότητα μεταξύ λαών και ανθρώπων.

Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες συλλειτουργούν ο λόγος, η μουσική, ο χορός, το θεατρικό δρώμενο, αναδεικνύονται πτυχές της ζωής των προσφύγων με αναφορά στο χθες και στο σήμερα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας με την ετήσια έκθεση ζωγραφικής και κεραμικής των μικρών και μεγάλων μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Σοφάδων και του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων στο χώρο του Εργαστηρίου (στις Εργατικές Κατοικίες του Σιδηροδρομικού Σταθμού).

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στην κεντρική πλατεία Σοφάδων, την Τρίτη 16 Ιουνίου στις 9.00 το βράδυ.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων  κ.κ. Τιμόθεος, με θέμα «Τα σύγχρονα προσφυγικά ρεύματα και ο ρόλος της εκκλησίας».

Επίσης, κείμενα από τη ζωή και τις δυσκολίες των προσφύγων θα αφηγηθεί ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Γαλανός.

Παράλληλα, τα μουσικοχορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια της Χίου, της Σάμου, της Βόρειας Θράκης και της Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Τετάρτη 17 Ιουνίου στο χώρο της κεντρικής πλατείας Σοφάδων, με αφηγήσεις και μουσικοχορευτικά σύνολα που αναδεικνύουν την δημιουργικότητα των προσφύγων και την συμβολή τους στη μουσική, στη λογοτεχνία, στις τέχνες αλλά και στις επιστήμες στη σύγχρονη Ελλάδα.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου.

Afisa Morfotikou 2015

galanos