Η Ρεντίνα που αποκαλείται και «Βασίλισσα των Αγράφων» ήταν έδρα του τέως Δήμου Μενελαίδος από το 1883 έως το 1912. Σήμερα είναι έδρα του Ιστορικού Δήμου Ρεντίνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900μ. στα όρια των Νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Καρδίτσας, μέσα σε παρθένα δάση δρυός και ελάτης, ιδιαίτερου φυσικού κάλους, (Ζαχαράκι, Καρφί, Λεπούχι). Απέχει 56 χλμ από την Καρδίτσα, 52 χλμ από Καρπενήσι, 13 χλμ από Λουτροπηγή, από Λαμία μέσω Δομοκού 104 χλμ και μέσω Μακρακώμης-Βίτωλης 68 χλμ (15χλμ χωματόδρομος).

spiti-rentina

Ο πληθυσμός της Ρεντίνας είναι 450 άτομα, ο οποίος αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες σε 2000. Η γεωργία, η κτηνοτροφία, και η δασοπονία αποτελούν τους βασικούς κλάδους απασχόλησης και πηγής εισοδήματος για τους κατοίκους της. Επίσης ασχολούνται με τον τουρισμό και τις οικοδομικές δραστηριότητες.

Σε πολλά σημεία της περιοχής της διασώζονται ερείπια προχριστιανικής πόλης. Πρόκειται για την Αγγεία, μεγάλη πόλη της χώρας της φυλής των Δολόπων κατά την αρχαιότητα, που χάθηκαν μέσα στον χρόνο κατά τα τελευταία προ Χριστού χρόνια. Στο λόφο Παλιόκαστρο λίγο έξω από το χωριό, έχουν βρεθεί ερείπια Πελασγικού τείχους προϊστορικής εποχής. Η Ρεντίνα υπήρξε έδρα της επισκοπής Λιτής και Ρενδίνης, υπήρξε ακόμη έδρα καπεταναίων και τόπος σύστασης της πρώτης πολιτικής οργάνωσης της Εθνικής Αντίστασης το 1942.

vrisi-rentina

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν από τα πιο αναπτυγμένα κεφαλοχώρια των Αγράφων στον οικονομικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό τομέα. Οι προεστοί που πέρασαν από την Ρεντίνα γέμισαν τις εκκλησίες με αξιόλογα έργα τέχνης καθιστώντας την σήμερα ένα τόπο ναών.

Η Ρεντίνα πριν μερικά χρόνια κηρύχθηκε από την πολιτεία παραδοσιακός οικισμός(ΦΕΚ 594/78), για την διατήρηση τής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου η αρχιτεκτονική του χωριού παρέμεινε στον ενιαίο χαρακτήρα της και τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά της, το 1967 χαρακτηρίσθηκαν τα μνημεία της ιστορικά διατηρητέα και έγινε Δήμος το 1995 για λόγους ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας. Το μεγάλο αυτό χωριό από τα σημαντικότερα των Αγράφων με ιστορία χιλίων και πλέον ετών, μονοπωλεί το ενδιαφέρον τόσο λόγω της αδιαμφισβήτητης ομορφιάς του όσο και λόγω των δραστηριοτήτων και των αξιοθέατων που έχει να επιδείξει.

Ιστοσελίδα Καποδιστριακού Δήμου Ρεντίνας