Ρεαλιστικό, χωρίς να απεμπολείται ο προγραμματικός σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος το προσχέδιο προϋπολογισμού που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του προσχεδίου Τεχνικού Προγράμματος Δ. Σοφάδων έτους 2016 και του προσχεδίου προϋπολογισμού οικ. Έτους 2016 και ετήσιου προγράμματος δράσης.

Ο κ. Σκάρλος στην εισήγησή του επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η χώρα βιώνει μια μεγάλη οικονομική αλλά και ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία σχεδόν το 65% του πληθυσμού ζει ή απειλείται άμεσα να ζήσει σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, με την ανεργία να αγγίζει το 30% και τους ανασφάλιστους πολίτες να ξεπερνούν τα 3.000.000.

Αυτή την πραγματικότητα καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο εγγύτερος προς την κοινωνία πολιτειακός θεσμός. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με 65% λιγότερους κρατικούς πόρους και 30%-40% λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό

Ως Δήμος Σοφάδων έχουμε κρούσει από νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου. Δηλαδή να μη μπορούν οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν σε βασικές λειτουργικές ανάγκες τους, γιατί οι περικοπές πόρων και λειτουργικών δαπανών είναι μεγαλύτερες από ότι αντέχουν και ότι, δεν υπάρχει η αναγκαία κοστολόγηση των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων.

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, ο προϋπολογισμός του Δήμου μας για το 2016, δεν θα μπορούσε να είναι ρεαλιστικός και αξιόπιστος εάν δεν ήταν σφικτός. Σφικτός γιατί υπολογίζει τα δεδομένα που ανέφερα προηγουμένως και δεν κρύβεται πίσω από υπερβολές, απλουστεύσεις, ανακρίβειες και λαϊκισμούς.

Είμαστε ρεαλιστές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απεμπολούμε τον προγραμματικό μας σχεδιασμό, ούτε ότι παραιτούμαστε μοιρολατρικά από κάθε διεκδικητική προσπάθεια, που θα φέρει έσοδα και σημαντικά έργα στον τόπο μας. Και θα διεκδικήσουμε και θα πείσουμε με τις προτάσεις και τον προγραμματισμό μας για καθετί που θα δημιουργήσει ή που θα συμπληρώσει την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Σοφάδων

Ο Προϋπολογισμός που εισηγούμαστε, προσπαθεί να ανταποκριθεί ταυτοχρόνως σε τρεις στόχους:

Α. Στην ένταξη του Δήμου σε αναπτυξιακή τροχιά με την αξιοποίηση των πιο δυνατών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Στηρίζουμε την παραγωγική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα αναβαθμίζουμε ποιοτικά το τουριστικό προϊόν που αφορά κυρίως τον ορεινό και ημιορεινό όγκο με στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις στα Λουτρά Σμοκόβου, στη Ρεντίνα αλλά και στην περιοχή της λίμνης Σμοκόβου.

Β. Στην επιδίωξη της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους δημότες, κατοίκους και επαγγελματίες του Δήμου μας, από τους οποίους άλλωστε ο Δήμος μας αντλεί ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων του.
Γ. Στην επιταγή της περιστολής των δαπανών και της εν γένει προσαρμογής στα νέα δημοσιονομικά δεδομένα, και ιδίως στη σημαντική μείωση των πόρων που λαμβάνει ο Δήμος μας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Αναφέρομαι συχνά στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, γιατί όπως γνωρίζετε, τα οικονομικά του δήμου αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα του. Δυστυχώς πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. Ο δήμος Σοφάδων δεν σηκώνει μόνο τις συνέπειες των κατά πολύ μειωμένων επιχορηγήσεων αλλά σηκώνει και το μεγάλο βάρος των χρεών προηγούμενων χρόνων.
Είμαστε αισιόδοξοι όμως, ότι προϋπολογισμός του 2016 θα μας επιτρέψει να βάλουμε το Δήμο σε τροχιά μόνιμης εξυγίανσης και θέτει ως στόχο το περαιτέρω νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, με ταυτόχρονο κοινωνικό προσανατολισμό.
Έχει κοινωνικό προσανατολισμό με τη διατήρηση και διεύρυνση των κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών προς τους δημότες μας.
Ταυτόχρονα, προβλέπει την ορθή κατανομή έργων ανά πηγή χρηματοδότησης με την προώθηση μελετών, αξιοποιώντας κάθε πιθανή χρηματοδότηση κοινοτικών κονδυλίων αλλά και εθνικών πόρων.
Συνδημότισσες και συνδημότες

Πρέπει να αλλάξουν πολλά στο Δήμο μας. Όπως νοοτροπίες, τακτικές και παθογένειες που δεν έχουν καμία θέση στο «αύριο» του Δήμου Σοφάδων. Αλλάζουμε ένα – ένα όλα όσα χρειάζονται να αλλαχτούν. Διαγράφουμε ένα – ένα όσα πρέπει να διαγραφούν και συνεχίζουμε όσα πρέπει να συνεχιστούν.
Γνωρίζω ότι οι δημότες μας έχουν μεγάλες προσδοκίες από τη Δημοτική Διοίκηση. Ανταποκρινόμαστε στα προβλήματά τους με όλες μας τις δυνάμεις γιατί αισθανόμαστε το βάρος της διοικητικής ευθύνης.
Ούτε κρυβόμαστε πίσω από τα προβλήματα, ούτε αδρανούμε.
Βαδίζουμε σε δύσκολους καιρούς. Πρωτόγνωρους, απρόβλεπτους, εν μέσω κρίσης, όχι όμως μόνοι μας. Οι δημότες μας με τις απόψεις, τις γνώμες και τις ιδέες τους, συμμετέχουν ενεργά όπως στην επιτροπή διαβούλευσης. Μας τιμούν με την παρουσία τους. Ως δημοτική αρχή, είμαστε υπερήφανοι για τον τόπο που υπηρετούμε.
Πιστεύουμε στις δυνατότητες του τόπου και των συνδημοτών μας. Είμαστε βέβαιοι πως με πολύ δουλειά θα καταφέρουμε να βγάλουμε σε πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει.