Επιστολή του Δημάρχου Σοφάδων στο Υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης

Την ένταξη του Δήμου Σοφάδων στην Α΄ Κλιματική Ζώνη και τη μη συρρίκνωση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης, ζητά ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών. Στην επιστολή του σημειώνει:
Ένα ζήτημα που απασχολεί και πλήττει τους κατοίκους του Δήμου Σοφάδων είναι η κατάφωρη αδικία στον υπολογισμό του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης.

Με την ανακοίνωση των σχεδίων της Κυβέρνησης για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης, ευχόμαστε να μην διαπιστώσουμε επανάληψη της περσινής λογικής, η οποία αγνοεί τα πραγματικά γεγονότα και τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της έκτασης του Δήμου Σοφάδων, ανταποκρίνεται σε χαρακτηριστικά ορεινής διαμόρφωσης όπου οι κλιματικές και τοπογραφικές συνθήκες δικαιολογούν απόλυτα την ένταξή του στην Α΄ Κλιματική Ζώνη. Τα προνόμια της συγκεκριμένης ζώνης απολαμβάνουν αστικές περιοχές του κάμπου, όπως η πόλη της Καρδίτσας, και δυστυχώς αποκλείονται –κατά παράλογο τρόπο- ορεινές περιοχές με υψόμετρο άνω των 900 μέτρων όπως η ιστορική κοινότητα Ρεντίνας, που εξισώνεται ακόμη και με…παραθαλάσσιες περιοχές!

Ως εκ τούτου, ζητάμε την επανεξέταση της απόφασης σας,- ώστε να βασίζεται σε πραγματικά χαρακτηριστικά- και την ένταξη του συνόλου του Δήμου Σοφάδων στην Α΄ Κλιματική Ζώνη, ώστε να μη βρεθούν εκατοντάδες συμπολίτες μας σε ακόμη δυσμενέστερη θέση κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο και σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις ανάγκες θέρμανσης.

Παράλληλα, το αίσθημα αδικίας ενισχύεται από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί σημαντικής μείωσης του αριθμού δικαιούχων.

Σε μια εποχή όπου το κόστος διαβίωσης είναι ιδιαίτερα υψηλό για όλα τα νοικοκυριά, οι δείκτες ανεργίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και τα κοινωνικά προβλήματα παίρνουν εκρηκτική διάσταση, η όποια απόφαση για συρρίκνωση των δικαιούχων πλήττει ένα σημαντικό και ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού της περιοχής μας. Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Σοφάδων είναι μια περιοχή η οποία, λόγω της ιδιαίτερης παραγωγικής της φυσιογνωμίας, υφίσταται με πολύ οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της κρίσης.
Δυστυχώς, φοβούμαστε, ότι φέτος η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει, πλήττει όλο και περισσότερους κι έχει οδηγήσει συμπολίτες μας κάτω από τα όρια της φτώχιας.

Οι όποιες αποφάσεις σας οφείλουν να μην διαταράξουν επιπλέον τον ήδη εύθραυστο κοινωνικό ιστό.