Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του Δήμου Σοφάδων για την ανακούφιση των προσφύγων πολέμου που φιλοξενούνται προσωρινά στα Λουτρά Σμοκόβου, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο χώρο όπου εξυπηρετούνται οι διερχόμενοι πρόσφυγες.

Εκεί, υποδέχτηκε τον Σεβασμιώτατο κκ Τιμόθεο ο οποίος επισκέφθηκε τους μετανάστες, με την Ιερά Μητρόπολη να προσφέρει το βραδινό γεύμα.

Παρούσα ήταν η βουλευτής του νομού κ. Κατσαβριά-Σιωροπούλου, η Διοίκηση των Λουτρών Σμοκόβου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας κ. Γιώργος Καπράνας καθώς και εθελοντές.

Με το πέρας της επίσκεψης ακολούθησε σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό της φιλοξενίας καθώς και την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων.

Δήλωση Δημάρχου Σοφάδων

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος υπογράμμισε:

«Με αίσθημα ευθύνης αναλάβαμε τις ηθικές υποχρεώσεις που μας αναλογούν, έχοντας ως γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας αλλά και το ανθρωπιστικό μας καθήκον.

Η αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες πολέμου όμως δεν μπορεί να παραβλέψει άστοχες και χωρίς προγραμματισμό κινήσεις και επιλογές.

Δυστυχώς, όλοι όσοι συμμετέχουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ουσιαστικά καλούμαστε να βάλουμε τάξη στο χάος. Και μην ξεχνάμε ότι ο Νομός Καρδίτσας γενικότερα, με τους μηδενικούς δείκτες ανάπτυξης δεν μπορεί να επωμιστεί επιπρόσθετα οικονομικά βάρη. Η υπεύθυνη πολιτεία και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να οργανώσουν με την παραμικρή λεπτομέρεια ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της όλης κατάστασης. Οι ώρες είναι κρίσιμες και πολύ φοβούμαι πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Εν τούτοις εμείς ανθρωπιστικά συμπαραστεκόμαστε με κάθε δυνατό μέσον και βοηθάμε να περάσουν ανθρώπινα τις λίγες μέρες παραμονής τους στην περιοχή μας. Αυτό πράττουμε , ο δήμος, οι κάτοικοι και οι αρχές, προσφέροντας ασφαλή παραμονή, επαρκή γεύματα και καλύτερες συνθήκες υγιεινής, τη στιγμή που κι εμείς βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Μην ξεχνάμε, ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που έρχονται από μια εμπόλεμη πατρίδα, κυρίως οικογένειες, με αρκετά μικρά παιδιά ανάμεσά τους.

Αυτή την δύσκολη κατάσταση, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.»

Δήλωση Μητροπολίτη

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κκ Τιμόθεος τόνισε:

«Η τοπική μας Εκκλησία συμπαρίσταται στις δύσκολες στιγμές του Συριακού λαού και των μεταναστών αδελφών μας. Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα προσπαθήσουμε να ελαφρύνουμε πνευματικά και υλικά τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών.

Ευχόμεθα άμεσα να αρθούν οι δυσκολίες, έτσι ώστε να ταξιδέψουν οι άνθρωποι αυτοί στα Ευρωπαϊκά κράτη, που επιθυμούν και να συναντήσουν τις οικογένειές τους. «