Την άμεση διεκπεραίωση της διαδικασίας καταβολής ΦΠΑ στους αγρότες ζητά με έγγραφό του ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος. Σε επιστολή του προς τους υπουργούς  Περιβάλλοντος  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη, Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη,  τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τους Βουλευτές Ν. Καρδίτσας κ. Κώστα Τσιάρα, κα Ασημίνα Σκόνδρα, κ. Σπύρο Ταλιαδούρο, κ Γεώργο Αναγνωστόπουλο και κ. Νίκο Μιχαλάκη, επισημαίνει το μείζον πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κατάργηση των παλαιών Α/θμιων Συνεταιρισμών. Όπως αναφέρει, ενώ η εφορία εμφανίζεται έτοιμη να αποστείλει τα ποσά, εντούτοις οι ανέκκλητοι λογαριασμοί των συνεταιρισμών είναι ανενεργοί, λόγω της κατάργησής τους. Αναλυτικά η επιστολή:

 

«Κοινός στόχος και βασικός άξονας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι αναμφίβολα η λειτουργία υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων.

Άλλωστε ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παρέχει όλες εκείνες τις δυνατότητες που θα συνδράμουν καθοριστικά στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς  και τις ισχύουσες διατάξεις επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, προκύπτει μείζον πρόβλημα για χιλιάδες παραγωγούς.

 

Ως γνωστόν στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι παλαιοί Α/θμιοι Συνεταιρισμοί καταργήθηκαν παρότι είχαν προβεί στις διαδικασίες για την επιστροφή του ΦΠΑ. Από την πλευρά τους οι ΔΟΥ , έκαναν τους απαραίτητους συμψηφισμούς και κρατήσεις σε όσους αγρότες, μέλη Συνεταιριστικών Οργανώσεων χρωστούσαν, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εκταμίευση. Κι αυτό γιατί οι συνεταιρισμοί που υπέβαλλαν τα δικαιολογητικά δεν υπάρχουν και οι ανέκκλητοι λογαριασμοί τους είναι ανενεργοί.

 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου η έλλειψη ρευστότητας απειλεί να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό, από μια πιθανή αβλεψία και ενώ τα χρήματα υπάρχουν, δεν μπορούν να αποδοθούν στους δικαιούχους.

 

Κατανοώ τις προσπάθειες για εξυγίανση των συνεταιριστικών οργανώσεων και τα όποια πρακτικά προβλήματα προκύπτουν της διαδικασίας.  Πολύ περισσότερο όμως, κατανοώ το δικαιολογημένο αίτημα των αγροτών για την –ήδη καθυστερημένη- καταβολή του ΦΠΑ. Πόσο μάλλον, όταν οι ίδιοι δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη.

 

Παρακαλώ λοιπόν όπως άμεσα εξεταστεί η παράταση λειτουργίας των Α/Θμιων Συνεταιρισμών έως ότου –και μόνο- διεκπεραιωθεί η διαδικασία καταβολής του ΦΠΑ ή να εξευρεθεί οποιαδήποτε άλλη λύση προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία που υφίστανται χιλιάδες αγρότες.

 

Άλλωστε, στο θέμα της εξυγίανσης των αγροτικών συνεταιρισμών,  η πολιτεία έδειξε τα απαραίτητα κοινωνικά και πολιτικά αντανακλαστικά με σειρά ρυθμίσεων που