Άμεσες εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις για ζημιές στις καλλιέργειες από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, ζητά ο Δήμαρχος Σοφάδων από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νικόλαο Στουπή. Στην επιστολή του σημειώνει:

«Για άλλη μια φορά, οι αγρότες του Δήμου Σοφάδων βρίσκονται σε απόγνωση από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου που έπληξαν το σύνολο των βαμβακοκαλλιεργιών.

Η καταστροφή σε αρκετές περιπτώσεις, δεν είναι απλώς μεγάλη, αλλά ολοκληρωτική, καθώς η συγκομιδή του προϊόντος κρίνεται ουσιαστικά αδύνατη και άνευ λόγου.
Παράλληλα, εκατοντάδες αγρότες θα υποστούν ζημιές πολύ πάνω του 50% της αναμενόμενης παραγωγής.

Ο Δήμος Σοφάδων κατά ένα μεγάλο μέρος στηρίζεται στον αγροτικό τομέα. Η αγροτική παραγωγή άλλωστε είναι θεμελιώδης σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, και αυτή δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την παρέμβαση του πρωτογενή τομέα.

Δυστυχώς, οι περιοχές που επλήγησαν είναι από τις πλέον δυναμικές, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Τους παραγωγούς που είχαν ήδη προβεί στις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση. Η εκμηδένιση της παραγωγής θα αποτελέσει ένα πρόσθετο μεγάλο οικονομικό πλήγμα για αυτούς. Δεν αποτελεί μάλιστα υπερβολή να σημειώσουμε, ότι φέτος κρίνεται οριακά η καλλιέργεια βαμβακιού, όχι μόνο στο Δήμο Σοφάδων αλλά σε όλη τη χώρα.
Στους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε, είναι γνωστό ότι το γεωργικό εισόδημα έχει υποστεί μεγάλη ζημιά –και θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη- και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί και οι οικογένειές τους είναι πάρα πολλά.

Επειδή αυτή η καταστροφική χρονιά έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της κατεξοχήν αγροτικής περιοχής μας με κοινωνικές πλέον προεκτάσεις, ζητούμε την άμεση επίσπευση της διαδικασίας εκτίμησης και καταβολής των αποζημιώσεων.
Παρακαλούμε να προβείτε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι ζημιές που προκάλεσαν οι άκαιρες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου να αντιμετωπιστούν με αίσθημα δικαίου για τους αγρότες , καθώς και να διασφαλιστεί η ίση αντιμετώπιση όλων των αγροτών της πληγείσας περιοχής του Δήμου Σοφάδων.

Οι αγρότες της περιοχής απαιτούν από την πολιτεία την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με:
– Αμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις της ζημιάς στις καλλιέργειες
– Αμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής από τον ΕΛΓΑ»

Ο Δήμαρχος Σοφάδων
Θάνος Σκάρλος