Οι πληγές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πλημμύρες στο δήμο Σοφάδων στα τέλη Μαΐου ήταν σημαντικές και οδήγησαν απολύτως δικαιολογημένα στην κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Δυστυχώς όμως και το Σεπτέμβριο η περιοχή μας επλήγη από ακραίες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να καταγραφούν νέες σημαντικές ζημιές.
Χιλιάδες αγρότες είναι πλέον στα όρια της καταστροφής, οι κτηνοτρόφοι το ίδιο, και σχεδόν όλες οι επαγγελματικές ομάδες του Δήμου έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές με μέγιστο οικονομικό αντίκτυπο, αφού ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της περιοχής. Πολλές από τις επιχειρήσεις μας είναι βαριά πληγωμένες και είναι αντιμέτωπες με επιπλέον σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει. Οι υποχρεώσεις χιλιάδων νοικοκυριών τρέχουν και οι περισσότερες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς φαντάζει αδύνατο να τις καλύψουν, κι αυτό όχι εξαιτίας δικής τους υπαιτιότητας.

Καθίσταται, λοιπόν, περισσότερο από αναγκαίο το να ληφθούν άμεσα μέτρα. Συνυπολογίζοντας την ανθρωπιστική κρίση που βαραίνει τους ώμους κάθε οικογένειας, ζητούμε την ανακούφιση των κατοίκων, με την παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων. Θέμα που τέθηκε μετ’ επιτάσεως στα αρμόδια υπουργεία από τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό για όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Μέτρο άλλωστε, για το οποίο ορθά έπραξε η πολιτεία σε άλλες περιοχές της χώρας.

Επιπλέον, οφείλω να επισημάνω και από την πλευρά μου, την έγκριση από το Υπουργείο Οικονομίας ποσού 143.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών από τις έντονες βροχοπτώσεις στις 21-22-23 Μαΐου 2016.

Η αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο είχε ως αποτέλεσμα την τάχιστη ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ενεργειών και διαδικασιών (καταγραφή ζημιών, Τεχνικά Δελτία) ώστε να κατατεθεί έγκαιρα ο φάκελος στο Υπουργείο Οικονομικών και να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση.

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν αναλυτικά τα έργα που θα υλοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών και φυσικά την εξυπηρέτηση των Δημοτών.

Ως Δημοτική Αρχή δώσαμε την υπόσχεση ότι θα διεκδικήσουμε κάθε χρηματοδότηση, θα αναζητήσουμε κάθε πρόγραμμα για το καλό του Δήμου Σοφάδων. Δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ. Και αυτό πράττουμε.

 

Δήμαρχος Σοφάδων

Θάνος Σκάρλος