Ο Σύλλογος Γυναικών Σοφάδων ιδρύθηκε το 1983 από 100 μέλη. Σήμερα στο σύλλογο συμμετέχουν 220 ενεργά μέλη.

Σκοπός του συλλόγου είναι η οικονομική, πολιτική, νομική και κοινωνική ισοτιμία της γυναίκας σε σχέση με τον άνδρα, καθώς και η πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση των γυναικών του Δήμου Σοφάδων.

 

Η Ζωή είναι Γυναίκα

που ακροβατεί ανάμεσα

στο όνειρο

και στην καθημερινότητα,

syllogosgynaikwn1

αγωνίζεται, πονά,

ελπίζει, ερωτεύεται

απογοητεύεται,

αγαπά…

 

 

Οι δραστηριότητες του συλλόγου για το έτος 2007:


  • Προστασία της μητρότητας, του παιδιού και της οικογένειας.

Για το σκοπό αυτό υλοποιείται στους Σοφάδες, σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γονέων με την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων.

Επίσης, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις για τα παιδιά  της πόλης με σκοπό την ψυχαγωγία και την πνευματική και ηθική καλλιέργεια των νέων της πόλης.

 

  • Ανύψωση του πνευματικού επιπέδου των γυναικών της περιοχής και την ανάπτυξη της μεταξύ τους αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας και αλληλοεκτίμησης.

Για το σκοπό αυτό υλοποιούνται στους Σοφάδες και στον Άγιο Βησσάριο προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής και Πρώτων Βοηθειών με την υποστήριξη εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Επίσης, διοργανώνονται εκδρομές με πολιτιστικό, πνευματικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας στις 11 Μαρτίου 2007 και στις 17 Μαρτίου 2007 με τη συμμετοχή 93 μελών του συλλόγου στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη: «Ο δρόμος περνάει από μέσα».

 

  • Δημιουργία του Κέντρου Γυναικών Σοφάδων.

Έχει ενοικιαστεί αίθουσα σε κεντρικό σημείο της πόλης με σκοπό την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, που θα  συμβάλλουν στην πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση των μελών του συλλόγου, αλλά και σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

 

  • Ανάπτυξη της γυναικείας δημιουργικότητας σε όλες τις μορφές της.

Καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθούν στην περιοχή συνεταιρισμοί  γυναικών, οι οποίοι θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των ίδιων των γυναικών και των οικογενειών τους, αλλά θα συνεισφέρουν και στην κοινονικο – οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

 

  • Παροχή φιλανθρωπικής βοήθειας σε άτομα της περιοχής που έχουν ανάγκη.

Τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αλλά κα σε άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις που συμπολίτες χρειάζονται την αρωγή του συλλόγου,  ο σύλλογος συμπαραστέκεται τόσο υλικά, όσο και ηθικά.

 

  • Διάσωση των λαϊκών παραδόσεων των Σοφάδων, των εθίμων κ.λ.π.

 

Η ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΩΝ ΠΕΝΕΣΤΩΝ ΠΕΛΑΣΓΩΝ.

 

Η γυναίκα του θεσσαλικού κάμπου. Η Καραγκούνα.

 

Απόγονος των Πενεστών Πελασγών. Κανείς ποτέ δεν της έχει μιλήσει για τους προγόνους της. Τους αγνοεί. Κι όμως μιλάει τη δικιά τους λαλιά, διατηρεί τις δικές τους συνήθειες, έχει τη δικιά τους γνώση και Σοφία που, κατά τρόπο μαγικό, περνάει από τη μια γενιά στην άλλη.

«Είναι η Θεσσαλή γυναίκα. Η Καραγκούνα.

Όχι, δεν κάνει όνειρα.

Όχι, δε φοβάται το θάνατο.

Ζει, χαίρεται την καθημερινότητα.

Και αυτό της αρκεί.»

(Από το βιβλίο της Μαρούλας Κλιάφα «γυναίκες της γης»)

 

Σημαντικό αντικείμενο έρευνας αποτελεί η γυναικεία καραγκούνικη φορεσιά, η οποία παρουσιάζει μια πρωτοφανή ποικιλία και διακρίνεται σε επίσημη χειμωνιάτικη, επίσημη καλοκαιρινή, καθημερινή και νυμφιάτικη, όμορφος  και ο συνδυασμός παραδοσιακής ενδυμασίας και των ασημικών που χρησιμοποιούνταν (για το λαιμό, για το στήθος, για τη μέση).

syllogosgynaikwn2

 

  • Συνεργασία με άλλους συλλόγους και φορείς για να προωθηθούν οι σκοποί του συλλόγου.

Ο σύλλογος συνεργάζεται αρμονικά με την Εκκλησία, το Δήμο Σοφάδων, το Μορφωτικό σύλλογο Σοφάδων, την ΑΝ.ΚΑ, αλλά και με μεμονωμένα άτομα που έχουν διάθεση να προσφέρουν στην υλοποίηση των στόχων και των σκοπών του.

 


 

Εγκαίνια στο Στέκι Συλλόγου Γυναικών Σοφάδων


sylgyn_egainia1

 

sylgyn_egainia2

 

sylgyn_egainia3