Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες του Δήμου Σοφάδων – Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ. για το φετινό Καρναβάλι. Στον 38ο χρόνο της ζωής του, το Καρναβάλι Σοφάδων έχει πλέον καταστεί θεσμός, όχι μόνο για την περιοχή της Καρδίτσας ή τη Θεσσαλία, αλλά και για όλη την Ελλάδα.
Το ξεκίνημα:
Να θυμίσουμε ότι αυτό ξεκίνησε το 1982 από το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων με σκοπό να σατιρίσει την καθημερινότητα και τις συνήθειες των Ελλήνων στις “χρυσές” μεταπολιτευτικές εποχές! Κεντρικό θέμα του ήταν τότε το Γαϊτανάκι της Φιλίας και της Ειρήνης στο οποίο συμμετείχαν όλες οι φυλές του κόσμου σε μια προσπάθεια να αποδοθεί το μεγάλο ζητούμενο του 20ου αιώνα ο οποίος δοκιμάστηκε από δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Έτσι τα άρματα και τα πεζοπόρα τμήματα του πρώτου έτους, αλλά και των αμέσως επόμενων σχετίζονταν κυρίως με αυτές τις αναζητήσεις. Η εφευρετικότητα και η δημιουργικότητα των διοργανωτών κάλυπταν τις τεχνικές ελλείψεις , αφού τα υλικά μέσα ήταν περιορισμένα και οι οικονομικοί πόροι πενιχροί. Την παρέλαση άνοιγε το σύμβολο του Καρναβαλιού: η αρκούδα που βαράει το ντέφι και ο αρκουδιάρης που χορεύει. Η ανατροπή δηλαδή, το απρόσμενο! Μετά την παρέλαση, ακολουθούσε το κάψιμο του καρνάβαλου και γλέντι με κρασί και πρόβειο μπλουγούρι, που μερακλήδες μάγειρες ετοίμαζαν από το πρωί για να προσφερθεί δωρεάν σε όλο τον κόσμο.
Η συνέχεια:
Από το 1992 και μετά το Καρναβάλι πέρασε στο Δήμο Σοφάδων. Η αναγνωρισιμότητά του σε όλη την Ελλάδα και η τεράστια επισκεψιμότητά του έκαναν τους ανθρώπους του Συλλόγου να συνειδητοποιήσουν ότι η διοργάνωση χρειάζεται περισσότερο επαγγελματισμό. Από τότε, λοιπόν, και εως σήμερα η εκδήλωση οργανώνεται από τη Δημοτική Αρχή με τη συνδρομή όλων των Συλλόγων της πόλης. Την ίδια χρονιά προστέθηκε και το ” Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού”, μια σειρά διαγωνισμών καλλιτεχνικού χαρακτήρα για όλα τα παιδιά της περιοχής με σκοπό το τελικό έπαθλο. Πολλά πάρτι άρχισαν να διοργανώνονται από τα καταστήματα των Σοφάδων και όλη η πόλη θύμιζε πολύβουο μελίσσι χαράς και αισιοδοξίας. Τη διοργάνωση του Θησαυρού ανέλαβε από τότε και υλοποιεί έως σήμερα ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων.
Το 1994 έλαβε υπόσταση ως Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία ” Καρναβάλι Σοφάδων” και αργότερα εντάχθηκε στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου. Κάθε χρόνο δημιουργούνταν μια Οργανωτική Επιτροπή για τον καλύτερο συντονισμό της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Συλλόγων και δημότες.
Σήμερα:
Σήμερα το Καρναβάλι Σοφάδων αποτελεί μέρος της πολύπλευρης δραστηριότητας του Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ. Από νωρίς οργανώνεται Γραφείο Καρναβαλιού το οποίο συντονίζει τις επιμέρους δραστηριότητες και καταρτίζει τις ομάδες των Καρναβαλιστών για την Μεγάλη Παρέλαση της Αποκριάς. Φέτος αυτό το έργο έχουν αναλάβει: η Έλενα Τσαρούχα, η Νάνσυ Φούντα και η Σοφία Τσαρούχα.
Άλλη ομάδα, αυτή των κατασκευαστών, αποτελούμενη από τους: Εριφύλη Δάλλα, Χανή Βασίλη, Κολτσίδα Βαγγέλη, Δημουλά Γιώργο και Μαμαλούδη Μιχάλη ασχολείται με τις επιδιορθώσεις και την κατασκευή των αρμάτων. Τον τελευταίο λόγο, βέβαια, έχει ο Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ. με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Κουτσομηλιά και τα υπόλοιπα μέλη του.
Η σημερινή δομή του:
Το Καρναβάλι Σοφάδων αποτελείται από τρία μέρη:
α) Το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού που ήδη έχει ξεκινήσει από την Τσικνοπέμπτη και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 11.30 το πρωί στην Κεντρική πλατεία. Φέτος συμμετέχουν σε αυτό οχτώ ομάδες που διαγωνίζονται για το τελικό βραβείο.
β) Το γλέντι του Σαββατόβραδου: Στις 9 Μαρτίου στις 7 περίπου το απόγευμα θα ξεκινήσει το μεγάλο γλέντι όπου όλοι, μικροί και μεγάλοι ,μπορούν να γευτούν το νοστιμότατο παραδοσιακό γιορτινό φαγητό, το μπλουγούρι με πρόβειο που οι μάγειρες Ρίζος Γεώργιος, Μαυρουδής Νικόλαος, Μαλιαγκάνης Βασίλειος και Σακκάς Θωμάς θα ετοιμάσουν από νωρίς. Άφθονο θα ρέει το κρασί , ενώ η παραδοσιακή ορχήστρα θα παίζει ως αργά, τόσο για τις φιλοξενούμενες ομάδες, όσο και για όλους τους επισκέπτες. Την πρώτη ύλη για το μαγείρεμα προσέφεραν αφιλοκερδώς οι κτηνοτρόφοι: Τσιούμας Αθανάσιος, Μπίνας Λάμπρος, Ακρίβος Αθανάσιος, Θεογιάννης Δημήτριος, Καραζάχος Παναγιώτης, Νταφέτσιου-Πάτρα Σούλα, Χρήστου Γεώργιος, Παππάς Βασίλειος, Κωνσταντάκος Αναστάσιος, Σδράλιας Μιχάλης, Καλία Βάιος, Κοντός Γεώργιος, Αργυράκης Δημήτριος, Τσιάνας Βασίλειος, Γλυκόπουλος Ευάγγελος, Σιακάρας Κωνσταντίνος, Κούρος Γεώργιος, Μιχαλόπουλος Κωνσταντίνος και Λέρας Νικόλαος τους οποίους οι διοργανωτές ευχαριστούν για την προθυμία τους.
γ) Τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής 10 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα με τη συμμετοχή αρμάτων καί πεζοπόρων τμημάτων από όλο τον νομό, που φέτος αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τις έως τώρα αισιόδοξες προβλέψεις.
Θα ακολουθήσει το κάψιμο του Καρνάβαλου και η ρίψη δεκάδων βεγγαλικών που θα φωτίσουν τον ανοιξιάτικο ουρανό.
Παράλληλες δράσεις:
- Όλη η πόλη ένα πάρτυ στο οποίο συμμετέχουν ενεργά: όλα τα καταστήματα βραδινής διασκέδασης, και όχι μόνο, της πόλης Σοφάδων!
Άμεση και ενθουσιώδης ήταν η ανταπόκριση των συλλόγων της περιοχής που ενημερώνουν ήδη τα μέλη τους. Σε πείσμα των καιρών η διάθεση δεν κοστίζει… Είσοδος στην πόλη την Πέμπτη 7/3/2019 μετά τις 9 το βράδυ αυστηρά σε… μασκοφόρους!
- Έκθεση ζωγραφικής στην είσοδο του Δημαρχείου Σοφάδων με θέμα το καρναβάλι.