Για πρώτη φορά στη Θεσσαλία
‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ’’ στους Σοφάδες
Συναυλία παρουσίασης έργων σύγχρονης μουσικής, του διακεκριμένου συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, την Παρασκευή στις 7.30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων
Ο δήμος Σοφάδων διοργανώνει συναυλία παρουσίασης έργων σύγχρονης μουσικής, του διακεκριμένου συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, εμπνευσμένα από το Θεσσαλία.
Ο συνθέτης θα παρουσιάσει τις πέντε μουσικές νουβέλες της συλλογής ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ’’, στο Πνευματικό κέντρο του δήμου Σοφάδων την Παρασκευή 11-12-2015, στις 7.30 μ.μ.
Θα ακουστούν τα έργα:
1- ΑΡΝΗ – ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ, για πιάνο. (Αποσπάσματα)
2- ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ, για κουαρτέτο εγχόρδων
3- ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ, τρίο με κλαρινέτο, βιολί και πιάνο
4- ΓΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ, για κουαρτέτο εγχόρδων
5- ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ, σεξτέτο με κλαρινέτο, κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο

Επίσης θα ακουστούν τα έργα:
1- ΙΟΝΙΟ – Η μουσική του Σεπτέμβρη, για κλαρινέτο και βιόλα.
Από τη συλλογή ‘’Μεταλλάξεις -Ιονικά’’.
2- ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ, για πιάνο.

Από τη συλλογή ‘’Μεταλλάξεις Δωδεκανησιακά’’.
Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλία, στο δήμο Σοφάδων.
Σε σχετικό του σημείωμα ο συνθέτης αναφέρει. «Οι πέντε μουσικές νουβέλες της συλλογής ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ’’ , εμπνευσμένες από τα γνωστά Θεσσαλικά δημοτικά τραγούδια, είναι έργα σύγχρονης μουσικής, αφηγηματικού χαρακτήρα με αναφορές στην παράδοση και ψυχογραφίες χαρακτήρων που τα έζησαν στη λειτουργικότητά τους.
Από την άποψη αυτή μουσικές νουβέλες αποτελούν ένα νέο είδος μουσικών έργων.
Η συλλογή ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ’’, είναι μία από τις επτά συλλογές μεταλλάξεων, που αφορούν σε περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερα μουσικολογικά χαρακτηριστικά, κάτω από το γενικό τίτλο ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ’’ και υπότιτλο ‘’Μια ελεγεία στην Ελληνίδα επαρχία’’. Όπως αναφέρει ο συνθέτης με τις μουσικές του νουβέλες, αφηγείται ιστορίες που συνδέονται με τη λειτουργικότητα των δημοτικών αυτών τραγουδιών στην κοινωνία διαχρονικά.
Ειδικότερα με το έργο ‘Άρνη- Καραγούνα’’, αναφέρεται, στην ιστορία των Θεσσαλών, που για πρώτη φορά εγκαταστάθηκαν στην Άρνη, περιοχή του δήμου Σοφάδων, 65 χρόνια περίπου μετά τον Τρωικό πόλεμο. Αναφέρεται επίσης στην περίφημη, ιστορικών και μυθολογικών διαστάσεων, συνθήκη της Άρνης, που αφορούσε στη συνεργασία των νεοφερμένων Θεσσαλών και των εντοπίων».
Από την Άρνη, περιοχή του δήμου Σοφάδων, ξεκίνησαν οι Θεσσαλοί το μεγάλο ταξίδι της δημιουργίας του περίφημου Θεσσαλικού πολιτισμού, στα τέσσερα σημεία της περιφέρειας.
Τις παρτιτούρες των έργων της συλλογής ‘’ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ’’ θα παραδώσει ο συνθέτης στο δήμαρχο Σοφάδων, για να αποτελέσουν τα πρώτα έργα μουσικής βιβλιοθήκης του δήμου.
Τα έργα θα ερμηνεύσουν οι κορυφαίοι Έλληνες μουσικοί:
Απόστολος Παληός, σόλο πιάνο
Κουαρτέτο εγχόρδων, L’anima
Στέλλα Τσάνη, πρώτο βιολί
Μπρουνίλντα – Ευγενία Μάλο, δεύτερο βιολί
Ηλίας Σδούκος, βιόλα
Λευκή Κολοβού, βιολοντσέλο
Στο κλαρινέτο, ο Άγγελος Πολίτης

bakalakos