ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008 ΣΕ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΑΙΔΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΚ ΣΟΦΑΔΩΝ

 

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέπτυξε το ΙΑΚ Σοφάδων, με αποδέκτες τους μαθητές του τσιγγάνικου πληθυσμού. Το κέντρο, με τη συνεργασία της μη κυβερνητικής οργάνωσης των Γιατρών του Κόσμου, τους τελευταίους 2 μήνες διεξήγαγε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής με αντικείμενο τη Στοματική Υγιεινή των τσιγγανοπαίδων μαθητών. Συμπαραστάτες του ΙΑΚ, οι εταιρείες Plac Control και Aim Unilever, οι οποίες διέθεσαν δωρεάν οδοντιατρικό υλικό κατάλληλο για παιδιά αλλά και η Στοματολογική εταιρεία Θεσσαλίας η οποία υποστήριξε το ΙΑΚ Σοφάδων με τη χορήγηση εποπτικού και οδοντιατρικού υλικού. Το πρόγραμμα που έχει ολοκληρωθεί περιλάμβανε:

 

Μουσικό – Κινητική Αγωγή από τη Μουσικό και τις Γυμνάστριες του Κέντρου, εντός του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων, σε θεματολογία σχετική με την στοματική υγιεινή.

 

–          Οι εκπαιδευτικοί του ΙΑΚ με προσαρμοσμένο οπτικοακουστικό υλικό δημιούργησαν δράσεις με θεματολογία σχετική με τη στοματική υγιεινή στα δυο νηπιαγωγεία και σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Ζωγραφική, προσαρμοσμένη γυμναστική, μουσική, εκμάθηση ποιημάτων κ.α. ήταν ορισμένες από τις δραστηριότητες της πρώτης φάσης του προγράμματος.

 

iatrokoinwniko1  iatrokoinwniko2 
iatrokoinwniko3  iatrokoinwniko4 

 

Ενημερωτικές Επισκέψεις από την Ιατρό και το προσωπικό του ΙΑΚ στο 4ο δημοτικό σχολείο και στα δυο νηπιαγωγεία (4ο και 5ο), με στόχο την εκπαίδευση της σωστής φροντίδας δοντιών.

 

–          Μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής παρέμβασης από τις γυμνάστριες και τη μουσικό του κέντρου, η γιατρός του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Δήμου Σοφάδων επισκέφθηκε τα σχολεία των δυο οικισμών με σκοπό να ενημερώσει από κοντά τόσο τους μικρούς μαθητές όσο και τους γονείς τους για το σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη ολοκληρωμένης στοματικής φροντίδας.

–          Με ειδικά σχεδιασμένο εποπτικό υλικό (εκμαγείο, εικόνες επίδειξης βουρτσίσματος, ενημερωτικά έντυπα) η γιατρός από τη Δευτέρα 11/02/2008 και για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, μεταβαίνοντας στα σχολεία των τσιγγανοπαίδων – μαθητών, εξήγησε στα παιδιά αλλά και στους γονείς πως πρέπει να φροντίζουν τα δόντια τους αλλά και ποιες διατροφικές συνήθειες συνδέονται με την καλή υγεία του στόματος και των δοντιών.

 

iatrokoinwniko5  iatrokoinwniko6 
iatrokoinwniko7  iatrokoinwniko8 

 

Διανομή ενημερωτικών εντύπων και οδοντιατρικού υλικού από τις εταιρείες Plac Control και Aim Unilever αλλά και από τη Στοματολογική Εταιρεία Θεσσαλίας.

 

–          Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, η γιατρός και το προσωπικό του κέντρου διένειμαν σε κάθε παιδί μια παιδική οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα, προσφορά των εταιρειών Plac Control και AIM αλλά και της Στοματολογικής Εταιρείας Θεσσαλίας αλλά και τρία ενημερωτικά έντυπα.

 

iatrokoinwniko9  iatrokoinwniko10 
iatrokoinwniko11  iatrokoinwniko12 

 

Προληπτικό Έλεγχο από την κινητή μονάδα των Γιατρών του Κόσμου στους μαθητές των σχολείων στις 20 – 21 -22 Φεβρουαρίου.

 

–          Οι ΓτΚ εξέτασαν 250 παιδιά από τους δυο οικισμούς, ενώ έγινε παράλληλα καταγραφή των προβλημάτων με σκοπό να ενημερωθούν και οι γονείς των παιδιών.

 

iatrokoinwniko13  iatrokoinwniko14 
iatrokoinwniko15  iatrokoinwniko16 

 

Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα ανακοινωθούν σε ειδική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου αλλά και στο επιστημονικό περιοδικό της Στοματολογικής Εταιρείας «Οδοντοστοματολογικά Νέα».  Το ΙΑΚ Σοφάδων ευχαριστεί θερμά για τη συμπαράσταση και τη συνεργασία:

 

iatrokoinwniko17  iatrokoinwniko18 
iatrokoinwniko19  iatrokoinwniko20