ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ – ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΣΕ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΑΙΔΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΚ ΣΟΦΑΔΩΝ

 

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέπτυξε το ΙΑΚ Σοφάδων, με αποδέκτες τους μαθητές του τσιγγάνικου πληθυσμού αλλά και τις μητέρες τους. Το κέντρο, με τη συνεργασία των γαλακτοβιομηχανιών ΤΡΙΚΚΗ & ΔΕΛΤΑ, τους τελευταίους 2 μήνες (Μάρτιος – Απρίλιος) διεξήγαγε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με τίτλο «Διατροφικές Συνήθειες & Υγεία» και αποδέκτες αφενός τσιγγανόπαιδα μαθητές του 4ου και 5ου Νηπιαγωγείου και του 4ου Δημοτικού & αφετέρου τις μητέρες αυτών. Το πρόγραμμα που έχει ολοκληρωθεί περιλάμβανε:

 

Μουσικό – Κινητική Αγωγή από τη Μουσικό και τις Γυμνάστριες του Κέντρου, εντός του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων, σε θεματολογία σχετική με την υγιεινή διατροφή.

 

–         Οι εκπαιδευτικοί του ΙΑΚ με προσαρμοσμένο οπτικοακουστικό υλικό δημιούργησαν δράσεις με θεματολογία σχετική με την υγιεινή διατροφή στα δυο νηπιαγωγεία και σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Ζωγραφική, προσαρμοσμένη γυμναστική, μουσική, εκμάθηση ποιημάτων κ.α. ήταν ορισμένες από τις δραστηριότητες της πρώτης φάσης του προγράμματος.

 

diatrofi1  diatrofi2 
diatrofi3  diatrofi4 

 

Ενημερωτικές Επισκέψεις από το προσωπικό του ΙΑΚ στο 4ο δημοτικό σχολείο και στα δυο νηπιαγωγεία (4ο και 5ο), με στόχο την ενημέρωση για το υποδειγματικό  πρωινό και δωρεάν χορήγηση συσκευασιών με γάλα.

 

–          Μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής παρέμβασης το προσωπικό του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Δήμου Σοφάδων επισκέφθηκε τα σχολεία των δυο οικισμών με σκοπό να ενημερώσει από κοντά τους μικρούς μαθητές για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό τους αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

–          Με ειδικά σχεδιασμένο ενημερωτικό έντυπο, εξήγησε στα παιδιά πως πρέπει να τρέφονται αλλά και ποιες διατροφικές συνήθειες συνδέονται με την καλή υγεία του στόματος και των δοντιών (συνδέοντας το προηγούμενο πρόγραμμα αγωγής υγείας) ενώ μετά τη λήξη της ενημέρωσης διανεμήθηκαν γάλατα τα οποία προσέφεραν οι γαλακτοβιομηχανίες ΔΕΛΤΑ & ΤΡΙΚΚΗ.

 

diatrofi5  diatrofi6 
diatrofi7  diatrofi8