ο Πανθεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς στο Δ.Δ. Φίλιας, βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού Σοφαδίτη. Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν από το 1963 έως το 1967 από τον αρχαιολόγο Θεοχάρη. Τα παλαιότερα ευρήματα και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που έχουν αποκαλυφθεί, χρονολογούνται στη Μυκηναϊκή εποχή (1580-1100 π.Χ.). Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως ιερό κατά την Πρωτογεωμετρική, τη Γεωμετρική και την Αρχαϊκή περίοδο. Κατά την Κλασσική και Ελληνιστική εποχή κατασκευάστηκαν νέα κτίσματα. Το ιερό βρισκόταν στην ακμή του κατά την Ρωμαϊκή εποχή (3ος αι. μ.Χ.).
Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν, το κτίριο των λουτρών και τα ψηφιδωτά του δάπεδα (φωτ. 8-15) που βρέθηκαν χρονολογούνται στον 3ο αι. μ.Χ., και η παλαιοχριστιανικά βασιλική (φωτ. 16, 17, 18) με ψηφιδωτά επίσης δάπεδα που χρονολογείται στον 5ο αι. μ.Χ. και αποτελούν απόδειξη πως ο τόπος παρέμεινε ιερός και για τους χριστιανούς.
Στην περιοχή υπήρχε μικρό άλσος με και τον 6ο αι. μ.Χ. πιθανολογείται (από τα στρώματα στάχτης που βρέθηκαν) ότι καταστράφηκε από μια μεγάλη πυρκαγιά. Ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Βόλου και της Καρδίτσας και η περιοχή εποπτεύεται από την ΛΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.