Όλα είναι έτοιμα για τη 14η Γιορτή Τσίπουρου που διοργανώνεται στη Ρεντίνα, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου  στις 13.00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Μια γιορτή που επιστρέφει δυναμικά μετά από δύο χρόνια πανδημίας και έχει πλέον καταστεί θεσμός στη συνείδηση του κόσμου που καταφτάνει για να γευτεί το εκλεκτό τσίπουρο που προσφέρεται σε όλους δωρεάν μαζί με τοπικά εδέσματα όπως γίδα βραστή, λουκάνικα και άλλα.

Τη γιορτή συνοδεύει και ορχήστρα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής και διοργανώνεται από το Δήμο Σοφάδων, το  Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ, την Τοπική Κοινότητα Ρεντίνας, το Σύλλογο Γυναικών Ρεντίνας  με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι συνδιοργανωτές παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης συνέντευξη τύπου.

Αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος σημείωσε:

Ένα δημοφιλές ελληνικό οινοπνευματώδες  ποτό, θα έχει την τιμητική του στην ΤΚ Ρεντίνας, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου. Μιλάμε για το πασίγνωστο σε όλους μας τσίπουρο, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό προϊόν και για την περιοχή μας.

Η εκδήλωση αυτή που  συνδιοργανώνει ο Δήμος Σοφάδων με την  Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε Καρδίτσας, την Τ.Κ Ρεντίνας και το Σύλλογο Γυναικών Ρεντίνας, έχει σκοπό να αναδείξει το παραδοσιακό αυτό προϊόν, που συνοδεύει ευχάριστα την καθημερινότητά μας, αλλά αποτελεί και εργαλείο ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

Ένα ποτηράκι τσίπουρο με τον απαραίτητο μεζέ είναι άλλωστε το ιδανικό καλωσόρισμα σε γιορτές και χαρές, στα περισσότερα σπίτια της περιοχής μας.

Και θέλω να υπογραμμίσω και τη σημασία του τόπου, που θα διεξαχθεί η εκδήλωση. Η ιστορική Τ.Κ Ρεντίνας, περιοχή που κατοικήθηκε από την αρχαιότητα, από τους Δόλοπες. Χτισμένη σε στρατηγικό σημείο, πάνω στο δρόμο που οδηγούσε από τη Θεσσαλία στη Δυτική Ελλάδα, διαθέτει σήμερα τρία μουσεία: Λαογραφικό, Εκκλησιαστικό και Εθνικής Αντίστασης. Ήκμασε ακόμη και στην εποχή της Τουρκοκρατίας και παραμένει σημείο αναφοράς για την Π.Ε Καρδίτσας.

Θέλω να συγχαρώ το Δήμο Σοφάδων και το Δήμαρχο κ. Θανάση Σκάρλο,  τον πρόεδρο της ΤΚ Ρεντίνας και το Τοπικό Συμβούλιο, για την πρωτοβουλία, η οποία άλλωστε είναι και μια ευκαιρία για γλέντι στην πλατεία της Ρεντίνας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε Καρδίτσας στηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις , που προβάλλουν και την περιοχή μας, αλλά και τα άριστα ποιοτικά προϊόντα μας.

Καλώ όλους τους Καρδιτσιώτες, αλλά και τους επισκέπτες του τριημέρου που ακολουθεί, να συμμετέχουν στη Γιορτή Τσίπουρου και να περάσουν όμορφα στην κεντρική πλατεία της Ρεντίνας, με δωρεάν φαγητό, ζωντανή μουσική και φυσικά …άφθονο τσίπουρο.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος σημείωσε:

Μετά από δύο χρόνια  περιορισμών λόγω πανδημίας, η Γιορτή του Τσίπουρου, η 14η, επανέρχεται δυναμικά στη πανέμορφη Ρεντίνα το Σάββατο 29 Οκτωβρίου.  Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία απόσταξης, να γευτούν το παραδοσιακό, αγνό τσίπουρο αλλά και να γνωρίσουν τον πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό της περιοχής.  Τα τοπικά μας προϊόντα και η παράδοση μας είναι στοιχεία στα οποία ως Δημοτική Αρχή δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα.  Η εκδήλωση που διοργανώνουμε με την Δημοτική Κοινότητα Ρεντίνας, το Σύλλογο Γυναικών Ρεντίνας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έχει  διπλό σκοπό και στόχο. Πρώτον  να αναδείξει την κοινωνική πλευρά και το ρόλο που παίζει στην ελληνική κοινωνία η μυσταγωγία της παρασκευής του τσίπουρου. Αλλωστε η πολιτισμική αξία του τσίπουρου καταδεικνύεται  από το γεγονός ότι  τσίπουρο ο Έλληνας δεν πίνει ποτέ μόνος του, αλλά πάντα με παρέα.

Δεύτερον αλλά και σημαντικότερο, να αναδείξουμε τα πολλά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η Ρεντίνα ως προορισμός, με τη βαριά πολιτιστική κληρονομία, τον φυσικό πλούτο  και τα ποιοτικά της προϊόντα.  Η ευρύτερη περιοχή μπορεί να αναπτύξει θεματικές μορφές τουρισμού και πολιτισμού και να προσελκύσει το ενδιαφέρον επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.  Οι δράσεις μας λοιπόν έχουν σκοπό να προβάλουν, όσο μπορούμε περισσότερο, την περιοχή μας και μέσα από μια άλλη οπτική γωνία να γνωρίσουν οι επισκέπτες τη Ρεντίνα.

Καλούμε όλο τον κόσμο να επισκεφτεί το Σάββατο τη Ρεντίνα, διότι μπορεί να λένε ότι «οίνος  ευφραίνει καρδίαν» αλλά να είστε βέβαιοι ότι το τσίπουρο την απογειώνει.

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε:

Σας προσκαλώ να επισκεφτείτε την περίφημη Γιορτή Τσίπουρου στη γραφική «βασίλισσα των Αγράφων» τη Ρεντίνα.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή γιορτή με πρωταγωνιστή το παραδοσιακό αγνό τσίπουρο και σηματοδοτεί τη διαδρομή προς τη χειμερινή περίοδο. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της περιοχής, να απολαύσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες καθώς και να διασκεδάσουν με το παραδοσιακό γλέντι.

Εν συνεχεία ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παυλος Ραγιάς επισήμανε:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω  το Δήμαρχο Σοφάδων, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καρδίτσας, το θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, το Σύλλογο Γυναικών καθώς και τον πατριώτη μας Βαγγέλη Χαϊδά που κάθε χρόνο είναι αρωγός στην προσπάθειά μας να διοργανώνουμε την γιορτή.

Προσκαλώ όλο τον κόσμο το Σάββατο το μεσημέρι στη Ρεντίνα που αρχικά θα μπορούσε να επισκεφτεί τα μουσεία και τα μνημεία της περιοχής. Στην πλατεία

οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν πως γίνεται η απόσταξη στο καζάνι που θα έχει στηθεί ,ενώ θα κεραστούν καιπαραδοσιακή γίδα βραστή  και ντόπια λουκάνικα

,ενώ θα κεραστούν καιπαραδοσιακή γίδα βραστή και ντόπια λουκάνικα.

redina tsipoura