Ενημερωτική παρουσίαση για την ονοματοδοσία σε μαθητές του Γεν. Λυκείου Σοφάδων.
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ενημερωτική παρουσίαση για την ονοματοδοσία οδών, πλατειών κλπ, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Σοφάδων.
Την παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων, επιμελήθηκε ο κ. Γιώργος Τσιλιάκος και έγινε στα πλαίσια του μαθήματος Ερευνητική Εργασία με θέμα «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία…»
Τους μαθητές και την καθηγήτρια κ. Ειρήνη Νταλαμπίρα, υποδέχτηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Αγγελόπουλος. Στην σύντομη εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στην σημασία αλλά και στην διαδικασία της ονοματοδοσίας, τονίζοντας τον ιστορικό αλλά και πρακτικό χαρακτήρα που έχει.
Ακολούθησε η παρουσίαση του θέματος μέσω προβολής διαφανειών, που ουσιαστικά απαντούσαν σε ερωτήματα που είχαν τεθεί από τους μαθητές στο πλαίσιο της προεργασίας του μαθήματος.
Όπως αναφέρθηκε η ονοματοδοσία γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατόπιν πρότασης ειδικής επιτροπής, προς τιμή κάποιου προσώπου, μιας πράξης ή ενός σημαντικού γεγονότος, ενώ εμπεριέχεται και η έννοια του συμβολισμού.
Εν συνεχεία, αναλύθηκε η διαδικασία που ακολουθείται βάσει της σχετικής νομοθεσίας και σημειώθηκε ότι στην πόλη των Σοφάδων, η πρώτη γενικευμένη ονοματοδοσία καταγράφεται το 1972.
Ειδική αναφορά έγινε στην οδό Κιερίου που μέχρι το 1954 αποτελούσε τμήμα της Ε.Ο Αθηνών-Καρδίτσας.(μέχρι που κατασκευάστηκε η δυτική περιφερειακή οδός) ενώ πήρε το όνομα από το αρχαίο Κιέριον.
Σε ότι αφορά την Αγ. Γεωργίου η ονομασία οφείλεται και στην εκκλησία που η ανέγερσή της ξεκίνησε το 1905, καθώς και σε ομώνυμο οικισμό που αναγκάστηκε να μετεγκατασταθεί.
Σε ότι αφορά τα χωριά εικάζεται ότι τη δεκαετία του 1970 υπήρχαν ονομασίες στο τοπικό οδικό δίκτυο, αλλά επειδή οι κοινότητες έχαναν σιγά-σιγά τη δυναμική τους, ατόνησαν.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι μαθητές στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους θα προτείνουν στην ειδική επιτροπή ένα όνομα για πλατεία στην πόλη των Σοφάδων.