Στο Δήμο Σοφάδων βρέθηκε το πρωί της Τρίτης κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Αθανάσιο Ζαννιά, προκειμένου τα στελέχη του να πάρουν μια πρώτη γεύση των σοβαρότατων ζημιών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν.

Ο κ. Ζαννιάς, συνοδευόμενος από τους βουλευτές κα Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου και κ. Σπ. Λάππα, τους Αντιδημάρχους Σοφάδων κ. Ταξιάρχη Ευαγγελογιάννη, κα. Κατερίνα Σκρέτα και κ. Ευθύμιο Κούλπα, καθώς και από τον Διευθυντή ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλη Λιόντο και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καρδίτσας κ. Δημήτριο Κωστή επισκέφτηκε πληγείσες περιοχές ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής.

Το κλιμάκιο βρέθηκε αρχικά στην περιοχή του Γραμματικού, εν συνεχεία στο Λεοντάρι και ακολούθως στην Πασχαλίτσα. Τα στελέχη του ΕΛΓΑ απάντησαν σε ερωτήσεις παραγωγών σχετικά με τις διαδικασίες δήλωσης της ζημιάς ενώ ο κ. Ζαννιάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στους στόχους του ΕΛΓΑ. Από την πλευρά τους οι Αντιδήμαρχοι Σοφάδων έθεσαν κατά προτεραιότητα το ζήτημα των άμεσων αποζημιώσεων καθώς χιλιάδες αγρότες βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς και της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων, μιας και σημειώθηκαν ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε υλικοτεχνικές υποδομές.

O αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ευαγγελογιάννης σε σχετική του δήλωση τόνισε μεταξύ άλλων:

Ο Δήμος Σοφάδων επλήγη από μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα που είχαν ως συνέπεια να υποστούν οι καλλιέργειες εως και ολοκληρωτική καταστροφή ενώ παράλληλα σημειώθηκαν σοβαρότατες ζημιές σε βασικές υλικοτενικές υποδομές, όπως αντλιοστάσια, πρόχειρα φράγματα, αγροτική οδοποιία κλπ. Οι δε ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις είναι σε εξέλιξη και το μέγεθος τους θα αυξάνεται. Τα παραπάνω κρίνουν επιτακτική την ανάγκη άμεσης εκτίμησης των ζημιών αλλά και αποζημιώσεων, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να καλύψουν στοιχειωδώς οι παραγωγοί ακόμη και τις οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις σε συνδυασμό και με την δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Συνεπώς, η έγκαιρη και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και η άμεση καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων αποτελεί αυτονόητο αίτημα και δικαίωμα των αγροτών. Θα πρέπεινα σημειωθεί ότι ο Δήμος Σοφάδων στηρίζεται στα αγροτικά προϊόντα. Η απώλεια του εισοδήματος των αγροτών από τις ζημίες θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Χρέος της Πολιτείας αποτελεί η στήριξη αυτών των αγροτών που είδαν μέσα σε λίγες ώρες να καταστρέφεται ο κόπος τους. Επίσης, η Διοίκηση του ΕΛΓΑ καθώς και τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και για ολιγωρίες στην καταβολή των αποζημιώσεων. Οι αγρότες δικαίως αγωνιούν για το πώς θα «τρέξει» η όλη διαδικασία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αναβλητικότητα. Η πολιτεία οφείλει να αφουγκραστεί το αυτονόητο αίτημα των αγροτών αλλά και τα αιτήματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. Είναι φανερό ότι η όποια καθυστέρηση θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις για τους παραγωγούς.¨