Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, βρίσκει τη χώρα σε μια από τις δυσκολότερες συγκυρίες της μεταπολιτευτικής ιστορίας της, που δυστυχώς δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφο και τον πολύπαθο χώρο της παιδείας. Οι μαθητές  και η νέα γενιά γενικότερα, βιώνουν πολλαπλά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης

Οφείλουν όμως όλοι να αποδεχθούν – και προς αυτή την κατεύθυνση να πράξουν- πως ο χώρος της Παιδείας  πρέπει να αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα. Να γίνει η βάση για την ευρύτερη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Σε αυτή ιδιαίτερα τη χρονική συγκυρία, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας καλούνται να δώσουν τη μάχη με δύναμη, αυτοπεποίθηση, θάρρος και υπομονή, ώστε οι σπόροι να δώσουν καρπούς και οι ελπίδες και τα όνειρα να πραγματοποιηθούν.

Τα κενά και οι δυστοκίες που δημιουργούνται από την κεντρική διοίκηση στην εκπαίδευση, καλείται να το καλύψει η τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και στην καθημερινή στήριξη για την λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων .

Αναλαμβάνουμε δηλαδή αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, χωρίς όμως τους αντίστοιχους πόρους.

Εμείς ως δημοτική αρχή, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια των παιδιών μας που κάθε χρόνο μας κάνουν περήφανους με της επιτυχίες τους, αναπτερώνοντας τις ελπίδες μας για το μέλλον του Δήμου μας. Θεωρούμε καθήκον μας  να σταθούμε κοντά στους ανθρώπους της εκπαίδευσης έμπρακτα.

Θα είμαστε αρωγοί στο έργο των μαθητών, των καθηγητών και των γονιών, πάντα πρόθυμοι να συζητήσουμε κάθε δίκαιο αίτημα της εκπαιδευτικής μας κοινότητας και να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις.

Όπως πάντα,  η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί  μια νέα αφετηρία πλούσια στόχων, προσδοκιών, προσπάθειας και απαιτήσεων στο δύσκολο αλλά δημιουργικό δρόμο των μαθητών προς την κατάκτηση της γνώσης.

Σ’ αυτήν την πορεία, εύχομαι σε όλους μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες να εφοδιαστούν με ψυχική δύναμη, υπομονή, πίστη και όραμα για την ευόδωση των στόχων τους. Ειδικά οι γονείς οφείλουν να  συνεχίσουν να στηρίζουν τα παιδιά τους, με υπομονή και κουράγιο και προσωπικά ως πατέρας συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους.

Εύχομαι σε όλους καλή σχολική χρονιά με υγεία, δυναμισμό, δημιουργικότητα, επιτυχίες και πρωτιές σε όλους τους τομείς.

Θάνος Σκάρλος

Δήμαρχος Σοφάδων