Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής επανάστασης του 1878, για την απελευθέρωση από τους Τούρκους: η μάχη της Ματαράγκας – Πετρομαγούλας – Πύργου Κιερίου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ματαράγκας του Δήμου Σοφάδων, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Ειδικότερα, το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ματαράγκας και ακολούθησε ομιλία από τον Δάσκαλο κ. Σεραφείμ Ασκητή. Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο στην κεντρική πλατεία της Ματαράγκας, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των αρχών, ενώσεων και άλλων οργανώσεων.
Ο κ. Σκάρλος
Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος ανέφερε τα κάτωθι:
«Στις 21η Μαρτίου 1878, έγινε η μάχη της Ματαράγκας – Πετρομαγούλας, που έμελλε να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του τόπου μας. Λιγότεροι από 200 Έλληνες επαναστάτες, οπλισμένοι με τον ατομικό τους οπλισμό μόνο, συνέτριψαν σε ολοήμερη μάχη τακτικό Τουρκικό στρατό 4500 ανδρών, με 600 ιππείς και 4 κανόνια.
Η σημαντική νίκη των ελάχιστων Ελλήνων μαζί με τις υπόλοιπες νίκες της επαναστάσεως του 1878, ήταν η απαρχή των εξελίξεων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881.
Οι ηρωισμοί τους και η γενναιότητά τους μπροστά στο θάνατο, έγιναν βιβλία και δημοτικά τραγούδια για να μας θυμίζουν πάντα τα υψηλά ιδανικά και τη φλογερή αγάπη για την πατρίδα. Αντάξιοι απόγονοι των ηρώων του 1821, το έργο των οποίων ετάχθησαν να συνεχίσουν για την απελευθέρωση του υπόδουλου γένους. Το αίμα τους δεν πήγε χαμένο. Και ούτε και λησμονήθηκε.
Η νικηφόρα μάχη της Ματαράγκας έγινε γνωστή ανά το πανελλήνιο.
Με το Π.Δ. 329/2003 (ΦΕΚ 276 Α’/5-12-2003) καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου, επέτειος της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τη Θεσσαλία, Σ’ αυτό οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη μέγιστη συμβολή του πρώην προέδρου της βουλής Δημήτρη Σιούφα.
Η καθιέρωση της 21ης Μαρτίου ως τοπικής Εθνικής εορτής ήταν αίτημα των φορέων του Νομού ως ελάχιστη τιμή μνήμης και διδαχής για την Θεσσαλική Επανάσταση του 1878.
Στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης το αίτημα αυτό εκκρεμούσε από 13.06.2001, με επιστολή του τότε Νομάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλου.
Ο κ. Σιούφας με ουσιαστικές και συνεχείς παρεμβάσεις και συναντήσεις με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, ζήτησε την άμεση προώθηση όλων των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διαδικασιών και επέτυχε την υπογραφή του Π.Δ. 329 στο ΦΕΚ 276
Περίπου τρία χρόνια μετά, το 2006 η μάχη της Ματαράγκας έγινε γνωστή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς λάμπρυνε με την παρουσία του τον εορτασμό και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Μια παρουσία που ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς.
Πρόκειται αναμφίβολα για δυο Έλληνες με εθνική ευαισθησία που απέδειξαν στην πολιτική τους διαδρομή αδιάλειπτη διάθεση προσφοράς.
Σε ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό τους, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς στον τόπο μας και στο δημόσιο βίο της πατρίδας μας και με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού της επετείου, θα προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανακήρυξή τους σε επίτιμους Δημότες Σοφάδων».