Για τα προσφυγικά ρεύματα της εποχής μας αλλά και των Ελλήνων προσφύγων μέσα στην ιστορία

 

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες θεματικές εκδηλώσεις του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων που πραγματοποιήθηκαν από 15 έως 17 Ιουνίου και  ήταν αφιερωμένες στα προσφυγικά ρεύματα της εποχής μας αλλά και των Ελλήνων προσφύγων μέσα στην Ιστορία.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων «Το μυστικό πίσω απ’ τον καθρέπτη – Προσφυγιά στην Ελλάδα», τις οποίες παρακολούθησαν εκατοντάδες δημότες έγινε μια εμπεριστατωμένη προσέγγιση των προσφυγικού ζητήματος.

Κατά την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων  κ.κ. Τιμόθεος, με θέμα «Τα σύγχρονα προσφυγικά ρεύματα και ο ρόλος της Εκκλησίας».

Χαιρετισμό απηύθυναν νωρίτερα ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος και η Περ. Σύμβουλος κ. Γεωργία Κουβέλη-Κόκκαλη.

Τα μουσικοχορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων για δυο βραδιές παρουσίασαν χορούς και τραγούδια της Χίου, της Σάμου, της Βόρειας Θράκης, της Κέρκυρας, της Ερυθραίας, της Αρτάκης Κυζίκου, της Αβδέλας και της Κρήτης.

Κείμενα από τη ζωή και τις δυσκολίες των προσφύγων αφηγούνταν ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Γαλανός.

Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Δήμου Σοφάδων.

Τη συνολική επιμέλεια των παραστάσεων είχε η χοροδιδάσκαλος Κική Μαυρουδή.

Την επιμέλεια των χορών Latin και Zumba είχε η υπεύθυνη του αντίστοιχου τμήματος, χορογράφος Βάσω Κουτσιαρίδα. Το μόνιμο πλέον σκηνικό των εκδηλώσεων φιλοτέχνησε η ζωγράφος και υπεύθυνη του Εικαστικού Τμήματος, Αλέκα Κουκόσια.

Στην προετοιμασία των μικρών παιδιών προσχολικής ηλικίας συνέβαλε η παιδαγωγός Ειρήνη Καραδήμου.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων για τον εμπλουτισμό των παραστάσεων σε φορεσιές ευχαριστεί το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «Καραγκούνα» Καρδίτσας, το Μορφωτικό Σύλλογο Μυρίνης, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ματαράγκας, το Χορευτικό Όμιλο Σμοκόβου, το Μορφωτικό Σύλλογο Ανάβρας, το Μορφωτικό Σύλλογο Μητρόπολης και τον Σύλλογο Κρητών Καρδίτσας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον ηθοποιό Νίκο Γαλανό που με τη φωνή του ζωντάνεψε τις φωνές των προσφύγων και φυσικά στους εθελοντές και σε όσους συμπαρίστανται κάθε φορά ηθικά και υλικά στο έργο του Συλλόγου.

kl2

kl