Πληθυσμός (2001): 527 κάτοικοι
Έκταση: 10 km²
Το Καππαδοκικό είναι χωριό με τεράστια ιστορία. Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της Ανατολής…Ο οικισμός δημιουργήθηκε πριν πολλά χρόνια από πρόσφυγες, ανθρώπους δηλαδή που αναγκάστηκαν να αφήσουν τη γη τους στη Μικρά Ασία και να εγκατασταθούν στην περιοχή μας. Τότε σ΄ όλους τους Καρδιτσιώτες ήταν γνωστό με την ονομασία «Κεμερλέρ».Σήμερα στο Καππαδοκικό μένουν 527 άνθρωποι, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι συνολικά 667 εγγεγραμμένοι.
Το δημοτικό διαμέρισμα του Καππαδοκικού βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα μετά τον Άγιο Βησσάριο, απέχει δηλαδή συνολικά 10 χιλιόμετρα από τους Σοφάδες. Οι κάτοικοι του συγκεκριμένου δημοτικού διαμερίσματος στην πλειονότητα τους ασχολούνται με τη γεωργία. Στα περισσότερα από τα 9.500 στρέμματα που ανήκουν στο Καππαδοκικό, καλλιεργούνται βαμβάκι και σιτηρά. Όμως δεν είναι λίγοι και αυτοί που έχουν αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες τόσο στο χωριό τους όσο και στους Σοφάδες.
Άνθρωποι όπως οι κάτοικοι του Καππαδοκικού δεν θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν με την παράδοση και τον πολιτισμό. Στο χωριό υπάρχει μορφωτικός σύλλογος, σύλλογος γυναικών, όπως και αθλητικό σωματείο με το όνομα «Α.Ε Καππαδοκικού».
Μικρό Ιστορικό Κοινότητας Καππαδοκικού
Το Καππαδοκικό είναι χωριό, που οι ρίζες του κρατάνε απο τα βάθη του Νομού Καισάρειας της Καππαδοκίας. Είναι δε το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο, που φέρει και θυμίζει σε όλο τον Μικρασιατικό πληθυσμό, την ονομασία της χαμένης πατρίδας μας, της ” ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ”. Το χωριό μας είναι σχετικά νέο. Οικοδομήθηκε το 1926 από τους πολύπαθους Καππαδόκες πρόσφυγες, που ρίζωσαν εκεί μετά τον ξεριζωμό τους από την αγαπημένη τους πατρίδα , το Τσουκούρ (cukur) της Καισάρειας Καππαδοκίας ( σημερινό OZVATAN).
Ο ξεριζωμός τους ξεκίνησε μια περίπου εβδομάδα πριν τις Παναγίας (15 Αυγούστου) του 1924 και στις 29 Αυγούστου επιβιβάστηκαν στο πλοίο Αγ. Ιωάννης που ήταν αγκυρωβολημένο στο λιμάνι της Μερσίνας. Μετά από ένα κουραστικό ταξίδι έντεκα (11) ημερών αποβιβάστηκαν στις 8 του Σεπτέμβρη του 1924 στo μικρό Nησάκι του Αγ.Γεωργίου της Σαλαμίνας ,απέναντι από το Πέραμα του Πειραιά. Αυτό το μικρό νησάκι των 9.000 στρεμμάτων περίπου, ήταν και η πρώτη Πατρίδα των προγόνων μας για τρείς (3) εβδομάδες. Ο αρχικός προορισμός των προγόνων μας ήταν ο Βόλος, όπου και παρέμειναν εκεί ελάχιστοι προγονοί μας. Οι υπόλοιποι που ήταν και η πλειονότητα , ανεχώρησαν για την Καρδίτσα. Μεγάλος όμως αριθμός Tσουκουριωτών μετέβη και εγκαταστάθηκε στο έτοιμο χωριό Θηριόπετρα της Αριδαίας, το οποίο είχαν εγκαταλείψει με την ανταλλαγή του πληθυσμού το 1924 Τούρκοι πολίτες. Μικρός αριθμός οικογενειών Tσουκουριωτών μετέβη στo Γάζωρο Σερρών και ελάχιστοι διεσκορπίστηκαν σε χωριά των Ιωαννίνων και της Αριδαίας (Εξαπλάτανος, κ.λ.π).
Οι Καππαδοκίτες της Καρδίτσας λοιπόν, ελάχιστοι προτίμησαν να μείνουν στην περιοχή ΚΕΜΕΡΛΕΡ (παλαιό τσιφλίκι Τούρκου Πασά Διοικητού της περιοχής μέχρι την απελευθέρωση ,μεταξύ σημερινής έπαυλης και Μαρίες), όπου υπήρχαν υποτυπώδη οικήματα χωρίς πόρτες και παράθυρα, ενώ η πλειονότητα των προγόνων μας προτίμησε να πάει και να μείνει για δύο(2) χρόνια, μέχρι να κατασκευαστεί το χωριό μας στην σημερινή του θέση, στους Στρατώνες της Καρδίτσας. Από το μηδέν όμως, χάρη στους εργατικούς και φιλοπρόοδους κατοίκους, χτίστηκε ένα πανέμορφο χωριό, με δύο ιερούς ναούς, του Αγίου Νικολάου και της Ζωοδόχου πηγής. Είναι ομολογουμένως από τα ομορφότερα πεδινά χωριά του Νομού μας, έχει ωραίο ρημοτομικό σχέδιο, πλούσιο πράσινο και μια φανταστική πλατεία 10 στρεμμάτων, αληθινό κόσμημα .
Στο χωριό δραστηροποιούνται τρεις (3) Πολιτιστικοί Σύλλογοι με θαυμάσιο πολιτιστικό έργο. Ο πρώτος ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1982 από τους εν Αθήναις Καππαδοκίτες της εσωτερικής μετανάστευσης με την Ονομασία Πολιτιστικός Σύλλογος Πανελλαδικής Αδελφότητας των εν Αθήναις Καππαδοκιτών Καρδίτσας ”Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ” και δραστηροποιείται τόσο στην Αθήνα ,όσο και στο χωριό σε συνεργασία πάντα με τους Συλλόγους του χωριού, ενώ στο χωριό δραστηροποιούνται οι Σύλλογοι με τις ονομασίες ”Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ” και ο Σύλλογος Γυναικών που δημιούργησε και το αξιόλογο και υπέροχο Μουσείο του χωριού. Το έργο όλων των Συλλόγων θεωρείται αρκετά αξιόλογο. Το Χωριό μας βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από την κωμόπολη των Σοφάδων, όπου είναι και η εδρα του Δήμου μας και 25 χιλιόμετρα απο την πρωτεύουσα του Νομού την Καρδίτσα.
Οι κάτοικοι του Χωριού μας στην πλειονότητά τους ασχολούνται με τη Γεωργία. Στα περισσότερα από τα 12.000 στρέμματα που ανήκουν στο Καππαδοκικό, καλλιεργούνται κυρίως βαμβάκι και σιτηρά, όμως δεν είναι λίγοι και αυτοί που έχουν αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες τόσο στο χωριό μας ,όπου υπάρχουν δύο (2) Super Market, Bενζινάδικο, πέντε(5) καφενεία, όσο και στις διπλανές πόλεις. Για χρόνια το χωριό μας φημίζονταν στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και για το πλήθος των τεχνιτών όλων σχεδόν των ειδικοτήτων, πράγμα που συνεχίζεται και σήμερα με αρκετούς επαγγελματίες με συνεργεία αυτοκινήτων, ξυλουργικές κατασκευές, κατασκευές αλουμινίων-σιδήρου,τεχνίτες υδραυλικών,και τεχνίτες ηλεκτρικών και ηλεκτρολογικών. Με την απογραφή του 2001 έχουν καταγραφεί στο χωριό μας 527 άνθρωποι, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους του 2009 ήταν συνολικά 667 εγγεγραμμένοι.
Υπολογίζεται δε ,ότι άλλοι τόσοι ίσως και περισσότεροι να διαμένουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (κυρίως ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΒΟΛΟ κλπ). Το υψόμετρο ειναι 120 μέτρα και δοιηκητικά ανήκει στον Δήμο Σοφάδων .(ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.)
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Καππαδοκικού
Η αγάπη για την αλησμόνητη πατρίδα είναι αυτή που ώθησε τις γυναίκες του Καππαδοκικού να ιδρύσουν στα 1991 το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Καππαδοκικού.
Μέσα στα 16 χρόνια της δράσης του ο Σύλλογος κατάφερε όχι μόνο να δώσει διέξοδο στις γυναίκες του χωριού αλλά να ξαναζωντανέψει αναμνήσεις, παραδόσεις, ήθη και έθιμα της χαμένης πατρίδας διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις. Το πατροπαράδοτο έθιμο του ανάμματος της σάγιας αναβιώνουν κάθε παραμονή των Φώτων ανάβοντας φωτιά στην πλατεία του χωριού και χορεύοντας γύρω της. Επίσης κάθε καλοκαίρι διοργανώνουν τη βραδιά του «μαντί» και άλλων παραδοσιακών Καππαδοκικών γεύσεων.
Κορυφαία εκδήλωση του χωριού είναι τα «Καππαδόκεια» που διοργανώνονται κάθε χρόνο τον Αύγουστο και συμμετέχει ο Σύλλογος Γυναικών παρουσιάζοντας έθιμα καθώς και χορούς και τραγούδια της Καππαδοκίας.
Κάθε χρόνο ο Σύλλογος διοργανώνει συνεστίαση και κοπή πίτας ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνει διαλέξεις καθώς και εκδρομές.
Το χορευτικό τμήμα που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις του Νομού και είναι η κινητήρια δύναμη του Συλλόγου.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΟΥ
Εγκαινιάσθηκε την 5/10/2008 το «ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» Καππαδοκικού.
Το μουσείο, ιδρύθηκε την 1/4/2008, από τον «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ» γυναικών Καππαδοκικού.
Περιέχει εκθέματα-κειμήλια, (όπως βιβλία γραμμένα στην καραμαλίδικη γλώσσα,
φορεσιές Καππαδοκίας, οικοσκευές, εργαλεία εποχής, ιστορικές φωτογραφίες από πρόσφυγες κ.λ.π.), φερμένα από τους Καππαδόκες της Μικράς Ασίας,το 1924.
Τα αντικείμενα αυτά προέρχονται από τους συγχωριανούς οι οποίοι με περισσή ευαισθησία και αγάπη παραχώρησαν οικογενειακά κειμήλια προκειμένου αυτά
να γνωστοποιηθούν στις νεώτερες γενιές και να αποτελέσουν ενθύμιο για τις προηγούμενες.
Η Πρόεδρος και το Δ.Σ του «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»
γυναικών Καππαδοκικού, ευχαριστούν θερμά όλους όσοι με τις προσφορές τους συνέδραμαν στην ίδρυση του «ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ».
Πληροφορίες στο τηλέφωνο:24430 97236