Το Δήμο Σοφάδων επισκέφθηκε την Τρίτη 20/9  κυβερνητικό κλιμάκιο. Στο Δημαρχείο Σοφάδων ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.  Δημήτρης Παπαγιαννίδης .

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Δημάρχου κ. Θάνου Σκάρλου, του  θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των Αντιδημάρχων Σοφάδων, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων  στάθηκε ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα ζητώντας την ολοκλήρωση των κλειστών αρδευτικών δικτύων Σμοκόβου (μελέτη Λαζαρίδη) τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Πρόκειται για έργο υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και την ανακούφιση των αγροτών. Έργο ζωτικής σημασίας όχι μόνο για το Δήμο Σοφάδων και την ΠΕ Καρδίτσας, αλλά και για τους Νομούς Φθιώτιδας και Λάρισας.

 

Συνολικά υπολογίζεται, ότι με τα κλειστά δίκτυα Σμοκόβου συμπεριλαμβανομένης της Σ1 θα αρδεύονται με την ολοκλήρωση του έργου 250.000 στρέμματα, βασικά στο Ν. Καρδίτσας αλλά και σε εκτάσεις των νομών Φθιώτιδας και Λάρισας.

Πρόκειται για παρέμβαση τεράστιας οικονομικής και περιβαλλοντικής σημασίας για τον τόπο. Θα αναβαθμίσει τον κάμπο, θα μειώσει το κόστος παραγωγής ενώ ταυτόχρονα είναι έργο φιλικό προς το περιβάλλον καθώς θα μειώσει κατά πολύ τις απώλειες νερού, ενισχύοντας τον «ταλαιπωρημένο» υδροφόρο ορίζοντα και συμβάλλοντας έτσι στην από-ερημοποίηση της Θεσσαλίας.»

Να σημειωθεί ότι το έργο χωρίζεται σε οκτώ ζώνες εκ των οποίων οι τέσσερις αφορούν μόνο την ΠΕ Καρδίτσας ενώ και πέμπτη εμπεριέχει μεγάλη έκταση της ΠΕ Καρδίτσας.

Παράλληλα ο κ. Σκάρλος ζήτησε τη γενναία χρηματοδότηση αποστραγγιστικών παρεμβάσεων και έργων αγροτικής οδοποιίας.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαγιαννίδης αφού άκουσε με προσοχή τα αιτήματα του Δήμου συνεχάρη το Δήμαρχο για το έργο του, δεσμεύτηκε για εντάξεις μεγάλων έργων στην επόμενη πρόσκληση  και υποσχέθηκε πως στο μέτρο του εφικτού θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια συμβάλλοντας έμπρακτα για την υλοποίηση έργων και δράσεων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Σε ότι αφορά τα κλειστά δίκτυα Σμοκόβου ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών επισκέφτηκε το φράγμα Σμοκόβου συνοδευόμενος και από τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιο. Όπως ανέφερε προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της μελέτης ενώ εμφανίστηκε θετικός στη χρηματοδότηση του έργου μη αποκλείοντας αυτή να γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Σε σχετική του δήλωση υπογράμμισε:

«Θα επιχειρήσουμε σε συνεργασία και συνεννόηση με το Υπουργείο Υποδομών στην επόμενη προκήρυξή μας να χρηματοδοτήσουμε μία ή δύο ζώνες, όπου η κάθε ζώνη αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ και να δούμε τη διαθεσιμότητα πόρων από πλευρά Υποδομών.  Το βασικό είναι να ολοκληρωθεί σύντομα η μελέτη, να γίνουν τα βασικά έργα και αν επιλεγεί να γίνει με ΣΔΙΤ καλώς να γίνει και θα είναι το τρίτο μεγάλο έργο με ΣΔΙΤ στο Ν. Καρδίτσας. Υπάρχει όμως ακόμη αρκετός δρόμος.»