Παρουσία επισήμων, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και κατοίκων της περιοχής, τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Επιλοχία και Σωματάρχη Γεώργιου Λάιου που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 21 Μαρτίου του 1978, στη μάχη της Ματαράγκας και Πετρομαγούλας Κιερίου για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας απ’ τον τουρκικό ζυγό.

Η επιμνημόσυνη δέηση, τελέστηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878 (καθιερώθηκε με Π.Δ η 21η Μαρτίου)  στον τάφο του Γεώργιου Λάιου, στον λόφο Πετρομαγούλας Πύργου Κιερίου, χοροστατούντος του Αιδεσιμολογιωτατου π. Ηλία Γώγου.

 

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλο και ομιλία από την παιδαγωγό-θεατρολόγο κ. Σύλβια Συνάνη.

Η ομιλήτρια μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Εδώ είναι θαμμένος ο θρυλικός ήρωας της Πετρομαγούλας, ο Επιλοχίας και Σωματάρχης Γεώργιος Λάιος. Ο τάφος του συμβολίζει τον αγώνα των μαχητών της περιώνυμης Μάχης Ματαράγκας και Πετρομαγούλας Κιερίου, που έγινε στις 21 Μαρτίου του 1878, καθώς και τη θυσία των 36 αγωνιστών έναντι 800 των Τούρκων μέσα σε μια ημέρα. Και να λάβετε υπόψη σας ότι οι δικοί μας (λιποτάκτες στρατιωτικοί και ντόπιοι επαναστάτες, ασυγκρίτως λιγότεροι μπροστά στα στίφη των Τούρκων), οι δικοί μας λοιπόν μάχονταν από το μεσημέρι ως το βράδυ χωρίς σφαίρες, μόνο με τις ξιφολόγχες, σώμα με σώμα.

Δηλαδή, στη μάχη αυτή, καθώς και στις προηγούμενες μάχες του 1878, σημειώθηκαν ηρωισμοί εφάμιλλοι με εκείνους του 1821. Τα ονόματα Λάιος, Τερτίπης, Ισχόμαχος, Φιλάρετος και άλλα κοσμούν αυτή την Επανάσταση. Θα αφιερώσουμε λίγα λόγια στους πρωτεργάτες της νικηφόρας αυτής μάχης, στο φιλικό δίδυμο Λαϊου –Τερτίπη:

Με τη φροντίδα του Δημήτριου Τερτίπη, που καταγόταν από τη Στυλίδα και μετά το 1881 εξελέγη 9 φορές βουλευτές Καρδίτσας, φιλοτεχνήθηκε η προτομή του Γεωργίου Λάϊου. Προορίζονταν να στηθεί εδώ στον τάφο του Λάιου, αλλά τελικά στήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καρδίτσα»