«Ερχονται» αδελφοποιήσεις με πόλεις της Τσεχίας – Διευρύνεται το πλαίσιο συνεργασίας με τη Ρωσία

Στην πόλη των Σοφάδων πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ του Δικτύου Ιαματικών Πηγών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας (ΔΙΑΜ)

 

Στο συμπέρασμα ότι το Δίκτυο Ιαματικών Πηγών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας (ΔΙΑΜ) έχει κάνει ήδη τεράστια άλματα και πολύ σύντομα θα υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα, κατέληξαν τα μέλη του ΔΣ του Δικτύου, κατά την δεύτερη Τακτική Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου Σοφάδων.

Το παρών έδωσαν τα ιδρυτικά μέλη-δήμοι του ΔΙΑΜ και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, η Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Ελένη Ευσταθίου, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης, η Αντιδήμαρχος Δελφών κ. Λιάνα Πιλάλα – Τσακίρη, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Ευθύμιος Παπαευθυμίου και ο Δημ. Σύμβουλος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου κ. Θανάσης Καραμανώλης.

Αρχικά ο Δήμαρχος Σοφάδων και Γραμματέας του Δικτύου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους  τόνισε ότι το ΔΙΑΜ αποτελεί πλέον υπολογίσιμο μέγεθος υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κοινή δράση των Δήμων, μέσα από το Δίκτυο αυτό, θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Ακολούθως η πρόεδρος του ΔΙΑΜ κ. Ελένη Ευσταθίου ενημέρωσε το Συμβούλιο για την συμμετοχή του Δικτύου στην έκθεση NOSTOS EXPO 2016, στο «Ελληνικό – Ρωσικό Φόρουμ για την διαπεριφερειακή και διαδημοτική συνεργασία στον ανθρωπιστικό τομέα» καθώς στο 4ο Ελληνικό – Ρωσικό Φόρουμ.

Η κ. Ευσταθίου δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από την συμμετοχή του δικτύου καθώς πέραν της προβολής που επιτεύχθηκε, διευρύνεται το πλαίσιο συνεργασίας με τη Ρωσία . Μάλιστα έγινε ειδική αναφορά στο Κράσνονταρ που ζήτησε συνεργασία και αδελφοποίηση κάτι που όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «ανοίγει νέους ορίζοντες για το ΔΙΑΜ»

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην συνεργασία με την Τσεχία, όπου ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Πρόκειται για μια χώρα με μεγάλη επιχειρηματική δυνατότητα στον τομέα του ιαματικού τουρισμού, με εξαιρετική τεχνογνωσία. Όπως αναφέρθηκε, στις 19/12 έχει δρομολογηθεί νέα επίσκεψη στην πρεσβεία της Τσεχίας, όπου θα γίνουν συζητήσεις για πιθανές αδελφοποιήσεις πόλεων μελών του δικτύου με αντίστοιχες πόλεις. Μάλιστα από τους συμβούλους του ΔΙΑΜ παρουσιάστηκαν κάποιες επεξεργασμένες προτάσεις για αδελφοποιήσεις βάσει κοινών χαρακτηριστικών των περιοχών. Για το Δήμο Σοφάδων προτάθηκε η αδελφοποίηση με την πόλη  Luhačovice που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα spa στη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Στη διάρκεια του ΔΣ έγινε επίσης ενημέρωση για τις προσκλήσεις που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν για το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο και της  ανακήρυξης του 2017 ως έτους βιώσιμου τουρισμού. Σημειώθηκε ότι η πρόσκληση ίσως ανοίξει τον Ιούνιο και είναι εφικτό να εγκριθούν τρία έργα του ΔΙΑΜ της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση των μελετών μπορεί να γίνει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στο επόμενο διάστημα θα γίνει η προεργασία των προτάσεων βάσει και των προβλεπόμενων όρων που θα τεθούν.

Σε άλλες αποφάσεις, το ΔΙΑΜ προσανατολίζεται στις 27 Ιανουαρίου στην Ιτέα να πραγματοποιήσει την πρώτη Γεν. Συνέλευση, ενώ τον Ιούνιο στις Θερμοπύλες να διεξαχθεί διεθνές Συνέδριο με θέμα τον Ιαματικό Τουρισμό.

Σε σχετική του δήλωση μετά τη λήξη των εργασιών του ΔΣ, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος δήλωσε:

«Ο ιαματικός τομέας είναι ένα κεφάλαιο,  στο οποίο το Δίκτυο Ιαματικών Πηγών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας είναι αποφασισμένο να επενδύσει οργανωμένα, μεθοδικά και με ένα πλάνο δράσης συνολικό για όλες τις περιοχές, που θα αποφέρει διαχρονικά οφέλη.

Η προσπάθεια αυτή είναι στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της μεγάλης δυναμικής για ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού που υπάρχει στην Ελλάδα. Ως Δήμος Σοφάδων έχουμε καταθέσει επανειλημμένως τη στόχευσή μας για να δοθεί ώθηση στη συγκεκριμένη εναλλακτική μορφή τουρισμού, η οποία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης.

Ωστόσο, πέρα από τις προσπάθειες των δήμων, αναγκαίο είναι ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο από πλευράς Πολιτείας, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.»