2011_prasino skouliki3Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για το πράσινο σκουλήκι στους Σοφάδες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 22/11/2011 στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων η ενδιαφέρουσα και χρήσιμη, όπως αποδείχτηκε, ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Σοφάδων. Η εκδήλωση είχε θέμα της «την αντιμετώπιση των εχθρών του βαμβακιού» και βασικός ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι και Διευθυντής του εργαστηρίου Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας.

 

Την εκδήλωση χαιρέτισε αρχικά ο Δήμαρχος Μπάμπης παπαδόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στη δύσκολη καλλιεργητική περίοδο που έζησαν οι αγρότες του Δ. Σοφάδων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και που τα είχε όλα: καταιγίδες, πλημμύρες, πράσινα και ρόδινα σκουλήκια, αλευρώδης κλπ. Τόνισε για μια ακόμα φορά την ευθύνη της Πολιτείας απέναντι στο χαμένο εισόδημα των παραγωγών και επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στις περιπτώσεις των παραγωγών που κόπιασαν, καλλιέργησαν, έσπειραν, φρόντισαν τα χωράφια τους, υποβλήθηκαν σε έξοδα καταπολέμησης των ασθενειών αλλά τελικά η σοδειά ήταν ελάχιστη.

Ο καθηγητής κ. Παπαδόπουλος Νίκος αναφέρθηκε στη συνέχεια επιγραμματικά στους εχθρούς της καλλιέργειας βαμβακιού από το στάδιο του φυτρώματος, (σιδηροσκούληκα και ο καραφατμέ) συνέχισε  με το στάδιο της ανάπτυξης (λύγκος) και εστίασε την ομιλία του στο ρόδινο και πράσινο σκουλήκι. Έκανε επίσης αναφορά στον τετράνυχο και στον αλευρώδη.

Το κύριο θέμα όμως ήταν το πράσινο σκουλήκι  όπου έδωσε  εξηγήσεις για τις  μεγάλες προσβολές που προκάλεσε στο βαμβάκι και άλλες καλλιέργειες όπως είναι η βιομηχανική ντομάτα, τα τριφύλλια κ.α. Το πράσινο σκουλήκι παρουσιάζει μια περιοδικότητα στις εμφανίσεις του η οποία δεν είναι προκαθορισμένη. Εκτίμησή του ήταν ότι η ανάπτυξη του πράσινου σκουληκιού τη φετινή χρονιά οφείλονταν  σε μεγάλο βαθμό, στο ότι δε λήφθηκαν προληπτικά μέτρα την προηγούμενη χρονιά, όπως στελεχοκοπή2011_prasino skouliki1 και όργωμα των χωραφιών, καθώς και στον ήπιο χειμώνα, διότι μεγάλοι πληθυσμοί του εντόμου δεν εξοντώθηκαν με φυσικό τρόπο. Άλλοι παράγοντες που βοήθησαν στην έξαρση του φαινομένου ήταν οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και ιδίως μετά τα μέσα Ιουλίου καθώς ήταν ιδανικές για την ανάπτυξη του εντόμου σε μεγάλους πληθυσμούς ικανούς να προκαλέσουν την τεράστια ζημιά.

Για την χημική καταπολέμηση που έγινε και για την αστοχία με διάφορα φυτοφάρμακα ανέφερε ότι αυτό οφείλεται  εν μέρει σε ψεκασμούς που έγιναν άκαιρα και εν μέρει στον εθισμό των εντόμων σε κάποια φυτοφάρμακα.

Για την αντιμετώπιση των προσβολών στο μέλλον θα πρέπει να παρθούν μέτρα σε περιφερειακό  και τοπικό επίπεδο. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξουν Περιφερειακά Προγράμματα για την έρευνα, ώστε  να προσδιοριστούν τα ανεκτά όρια σε σχέση με την οικονομικότητα των προσβολών π.χ. τα όρια αυτά να λαμβάνουν υπ’ όψιν την αξία των προϊόντων και την αξία των σκευασμάτων. Σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να στηθεί ένα δίκτυο παγίδων, να γίνεται παρακολούθηση σε καθημερινή βάση, να γίνονται δειγματοληψίες καρποφόρων οργάνων σε τακτά χρονικά διαστήματα, να γίνεται σύνδεση των συλλήψεων και της οικονομικότητας και τέλος διαρκής έλεγχος της ανθεκτικότητας στα φυτοφάρμακα.

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και ο ομιλητής  απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις και απορίες των παραγωγών.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Αντιδήμαρχος Τρίγκας Ηλίας συνεπικουρούμενος από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου. Ο κ. Τρίγκας αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στη συνεργασία που έχει ανοίξει ο Δήμος Σοφάδων με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για διάφορα θέματα και ευχαρίστησε τον καθηγητή κ. Παπαδόπουλο Ν για την προθυμία του να συμμετάσχει στην εκδήλωση. Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί στο site του Δήμου ολόκληρη η παρουσίαση.

 

Παρόντες εκτός από το Δήμαρχο ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κατσικάρας Λεων, οι Αντιδήμαρχοι Κλιάρης Δ., Τσουκνίδας Β., Τσέλιος Φ., Γκουγκούδης Κ., οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κεχαγιάς Γ., Μπαντέλας Ν., Παπαστεργίου Σ., Κάιας Φ., οι Πρόεδροι Κοινοτήτων Σοφάδων Θεοδωράκος Ν., Μασχολουρίου Σμέτης Δ., Κέδρου Μπούκης Ν., Γραμματικού Βερμίσογλου Γ., Κυψέλης Κανούτας Δ., Πασχαλίτσας Λύκας Θ., Π. Κιερίου Μπερνάρας Γ., Τοπικοί Σύμβουλοι Κοινοτήτων και αρκετοί δημότες.