babis2Την αντίθεσή του στην κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των Δημάρχων εξέφρασε ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Θεσσαλίας στις  27/8/2012. Παρέδωσε σχετική επιστολή προς τον παριστάμενο πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη προτρέποντάς τον να πάρει δημόσια θέση για το θέμα. Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε:

 

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σκληρά. Βιώνουμε όλοι μας τις επιπτώσεις του πρωτόγνωρου οικονομικού στραγγαλισμού των δήμων μας.  Οι δημότες μας βλέπουν να υποβαθμίζεται διαρκώς η ποιότητα των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών, να αποδυναμώνεται η κοινωνική παρέμβαση των Δήμων, να μειώνεται στο ελάχιστο η επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα του δημοτικού μηχανισμού, να απαξιώνεται το κύρος του μοναδικού θεσμού που έχει τη δυνατότητα να στέκεται δίπλα στον πολίτη και να δίνει λύσεις.

Οι οικονομικές εξελίξεις δείχνουν ότι το αρχικό μας όραμα για τον τόπο μπήκε αναγκαστικά σε μακρά περίοδο χειμερίας νάρκης. Παρόλα αυτά σφίγγουμε τα δόντια προσπαθώντας να κρατήσουμε όρθια τόσο το δημοτικό μηχανισμό όσο και την αξιοπρέπειά μας καθώς νιώθουμε βαριά την ευθύνη απέναντι στους δημότες αλλά και στις οικογένειες των δημοτικών υπαλλήλων.

Είναι η ίδια ευθύνη που προσωπικά με οδήγησε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές να είμαι υποψήφιος δήμαρχος. Είναι η ίδια ευθύνη που με οδήγησε να παραβλέψω και να αποδεχτώ όλους εκείνους τους δικαιολογημένους περιορισμούς και τους επιβεβλημένους αποκλεισμούς από προνόμια που επέβαλλε ο Καλλικράτης στους νέους δημάρχους, τα οποία ίσχυαν κατά τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής ευφορίας και ευμάρειας.

Μόνο που τούτος εδώ ο τόπος φαίνεται δυστυχώς ότι εσαεί θα πλήττεται από την προσωρινότητα των πάντων. Θα στιγματίζεται από την εξαίρεση στους κανόνες. Θα διαφεντεύεται και θα ποδοπατείται από συντεχνίες και συμφέροντα.

Ποια λογική επιβάλλει σήμερα στην Πολιτεία να εξαιρέσει από τον κανόνα του επαγγελματικού ασυμβίβαστου που θέσπισε μόλις χθες για τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς-μελετητές, τους φαρμακοποιούς κλπ,

Είναι αυτή η εξέλιξη απάντηση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση;

Είναι ή όχι εμπαιγμός της κοινωνίας αυτό;

Είναι δυνατόν σήμερα που η κοινωνία καταρρέει, το κράτος φυλλοροεί, η οικονομία αποσυντίθεται ορισμένοι από μας να κινούνται συντεχνιακά;

Υιοθετεί η ΚΕΔΕ αυτή τη συντεχνιακή λογική του Υπουργείου και ορισμένων συναδέλφων δημάρχων; Είναι αλήθεια ότι εκδόθηκε μάλιστα και σχετικό υποστηρικτικό ψήφισμα από την ΚΕΔΕ;

Υιοθετεί δηλαδή η ΚΕΔΕ τη δημιουργία δημάρχων 2 και 3 ταχυτήτων;

Είναι δυνατόν να επικροτείται αυτό που ψηφίστηκε μόλις χθες και το οποίο όλοι μας αποδεχτήκαμε;

 

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Με όλο το σεβασμό απέναντί σας, τόσο ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ όσο και ως έμπειρου Δημάρχου με πολυετή προσφορά στα αυτοδιοικητικά, θέλω να σας επισημάνω και να σας προτρέψω να πάρετε θέση καθώς είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι το συγκεκριμένο θέμα με τον τρόπο που εξελίσσεται θ’ αποτελέσει μια ακόμα μεγάλη πληγή για την αυτοδιοίκηση. Θα δημιουργήσει κάστες δημάρχων και θα ενδυναμώσει συντεχνίες που θα λειτουργήσουν τελικά σε βάρος των Δήμων. Ευνοημένοι θα είναι μόνο εκείνοι που θ’ αυγατίσουν την πελατεία των ιατρικών, δικηγορικών και άλλων γραφείων τους γιγαντώνοντας το ήδη τρανό επαγγελματικό τους όνομα μέσα από την καταστροφική για την αυτοδιοίκηση λειτουργία του Δήμαρχου-Μουσαφίρη.

Εξέλιξη η οποία ασφαλώς δεν τιμά την αυτοδιοίκηση αλλά ούτε και εκφράζει το κοινό αίσθημα, ειδικά αυτή την περίοδο.

Δήμαρχος μερικής απασχόλησης ή Δήμαρχος εναλλακτικής θητείας δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει. Γι αυτό και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο πρέπει να το διατηρήσουμε απαρέγκλιτα ίδιο για όλους τους συναδέλφους Δημάρχους. Οφείλουμε να βάλουμε τέλος οριστικό στη λογική της αυτοδιοίκησης και του κράτους των κοτζαμπάσηδων, των προυχόντων, των αγάδων και των πασάδων.