Ο Λοχαγός Ισχομάχος, Γενικός Αρχηγός της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878 τιμήθηκε την Τρίτη 17 Απριλίου σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τ.Κ. Λουτρού. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δήμος Σοφάδων τιμά τον λοχαγό Ισχομάχο χάρη στην επιτελική οργάνωση του οποίου εδραιώθηκε η επανάσταση στο Θεσσαλικό κάμπο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος πλαισιωμένος από τους Αντιδημάρχους Φ.Τσέλιο και Π.Ραγιά, οι υποψήφιοι βουλευτές Μ.Θεοχάρη, Κ.Τσιάρας, Σ.Ταλιαδούρος, Φ.Αλεξάκος και Α.Σκόνδρα, ο Πρόεδρος της ΤΚ Λουτρού Χ.Χαντζής, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής του τόπου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που στήθηκε προς τιμήν του στην πλατεία του Λουτρού. Για τη δράση του Κων/νου Ισχομάχου και γενικότερα για τη Θεσσαλική Επανάσταση μίλησε ο κ. Α. Αντωνίου ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η σημασία της μάχης στη Ματαράγκα και την Πετρομαγούλα είναι τεράστια για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Στα πλαίσια του ανατολικού ζητήματος η χώρα μας έδωσε ένα πολύπλευρο αγώνα, διπλωματικό, δημοσιονομικό και στρατιωτικό. Μια σειρά από δυσεπίλυτα κοινωνικά προβλήματα προκλήθηκαν από την βαθμιαία αλλά σταθερή υποχώρηση των Οθωμανών από τις Ευρωπαϊκές κυρίως κτήσεις τους προς τη Μικρά Ασία κάτω από την αυξανόμενη πίεση των νεότευκτων εθνικών κρατών της περιοχής και μέσα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Οι νίκες των υπό τον Κωνσταντίνο Ισχόμαχο επαναστατών κράτησαν το νικηφόρο πνεύμα των επαναστατών ζωντανό γεγονός που ανάγκασε τους Άγγλους προξένους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη να έλθουν στη Θεσσαλία και να ζητήσουν από τους επαναστάτες να σταματήσουν, με την υπόσχεση ότι τα αιτήματά τους θα δικαιωθούν με τη φροντίδα της Μεγάλης Βρετανίας. Τελικά, η βρετανική παρέμβαση μέσω των διπλωματών Blunt και Merlin έδωσε τέλος στη θεσσαλική εξέγερση. Οι εξεγερμένοι πείστηκαν ότι “τα ελληνικά συμφέροντα δε θα τραυματίζονταν με τον προσανατολισμό σε αγγλικές συμβουλές”. Μάλιστα δεν είναι ακόμη γνωστό στην τοπική μας κοινωνία αλλά και την επιστημονική μας κοινότητα ότι η παρέμβαση των διπλωματών συνοδεύτηκε από συγκεκριμένους όρους που έγιναν δεκτοί από την Υψηλή Πύλη. Η πρόταση των διπλωματών επέβαλε την αμνηστία, την απελευθέρωση κρατουμένων στις φυλακές Ιωαννίνων, την αναστολή της φορολογίας για ένα χρόνο καθώς και τον διαχωρισμό της διοίκησης της Θεσσαλίας από την Ήπειρο. Μ’ αυτό τον τρόπο οι αυτομολήσαντες στρατιωτικοί κράτησαν το λόγο τους απέναντι στους Θεσσαλούς που τέθηκαν με ενθουσιασμό στο πλευρό τους. Μετά την αποδοχή από την Υψηλή Πύλη των συμβιβαστικών αυτών προτάσεων και οι υπόλοιποι ηγέτες των εξεγερμένων παρέδωσαν τα όπλα τους. Έγινε δυνατή η παρουσίαση και υπεράσπιση των ελληνικών αιτημάτων στο συνέδριο του Βερολίνου και η ακόλουθη απελευθέρωση του νοτίου τμήματος της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, με τους όρους της συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως».