babis2Επιστολή στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη  Γεώργιο και σε όλους τους Βουλευτές του Νομού Καρδίτσας, απέστειλε ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος, στην οποία εκθέτει τους λόγους για τους οποίους η Δ.Ο.Υ Σοφάδων δεν πρέπει να καταργηθεί και προτείνει εναλλακτική λύση για την παραμονή της

υπηρεσίας και τη μεταστέγασή  της σε χώρο τον οποίο προτίθεται να παραχωρήσει ο Δήμος για το λόγο αυτό.

Παράλληλα ο Δήμαρχος επιδιώκει συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τον κ. Υφυπουργό προκειμένου να του αναλύσει εκτενέστερα τους λόγους και να βρεθεί από κοινού λύση για το ζήτημα αυτό.

Πιο αναλυτικά ο κ. Παπαδόπουλος στην επιστολή του αναφέρει  :

« κ. Υφυπουργέ,

μετά την οριστική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά τις συγχωνεύσεως των Δ.Ο.Υ και συγκεκριμένα την αναστολή λειτουργίας της Δ.Ο.Υ Σοφάδων, μία από τις αρχαιότερες Δ.Ο.Υ της Θεσσαλίας, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να εξετάσετε τη δυνατότητα παραμονής και συνέχισης της λειτουργίας της.

Μερικοί απ’ τους πολλούς λόγους τους οποίους επικαλούμαστε για την ικανοποίηση του αιτήματός μας είναι :

  1. Το μέγεθος του πληθυσμού του Δήμου
  2. Το μεγάλο αντικείμενο με το οποίο είναι επιφορτισμένη η Δ.Ο.Υ Σοφάδων
  3. Την παροχή καλύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους σε μία εποχή που πληρώνουν υπέρογκους φόρους
  4. Την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της επαρχίας σε μια εποχή που η τάση επιστροφής στα χωριά δυναμώνει.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι λόγοι που δίνουν μία ιδιαιτερότητα για την περίπτωση του Δήμου μας :

  1. Στην πόλη των Σοφάδων ζει μία απ’ τις πολυπληθέστερες κοινότητες των Τσιγγάνων η οποία αριθμεί 3.000 περίπου ανθρώπους. Αυτή η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα αποκλείεται ουσιαστικά από τις υπηρεσίες που προσφέρει η Δ.Ο.Υ αφού θεωρείται απίθανο η πλειοψηφία των Τσιγγάνων να καταφέρνουν κάθε φορά να μετακινούνται στην Καρδίτσα. 
  2. Η τεράστια σε έκταση περιοχή του Δήμου μας αποτελεί ήδη ένα δεδομένο που ταλαιπωρεί  τους κατοίκους, κυρίως της ορεινής ζώνης του Δήμου μας, αφού χρειάζεται αρκετός χρόνος για την προσέγγιση της έδρας του Δήμου. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα τώρα που η Δ.Ο.Υ απομακρύνεται ακόμη περισσότερο.

Αντιλαμβανόμαστε την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και η χώρα μας. Έχουμε όμως επίγνωση και των συνεπειών που θα επιφέρει στην κοινωνία μας η αποχώρηση του κράτους.

Παρ’ όλα αυτά, ως  εναλλακτική πρόταση που θα έδινε κάποια λύση στα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του το σφράγισμα της Δ.Ο.Υ, θα ήταν η λειτουργία ενός γραφείου επανδρωμένου από δύο υπαλλήλους το οποίο θα εξυπηρετούσε τους πολίτες για απλές διοικητικές διαδικασίες, για έκδοση πιστοποιητικών, για διεκπεραίωση των εργασιών που δεν μπορούν να παρασχεθούν ηλεκτρονικά.

Ο Δήμος μας προτίθεται να παραχωρήσει χώρο για το λόγο αυτό, χωρίς επιβάρυνση για τη Δ.Ο.Υ. Πρόκειται για μία λύση που υιοθέτησε και το ΙΚΑ πριν λίγο καιρό όταν έκλεισαν τα παραρτήματα σε Παλαμά και Σοφάδες και παραχωρήσαμε χώρο στη Ματαράγκα η οποία βρίσκεται στη μέση ακριβώς των δύο Δήμων προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι δύο αυτές περιοχές.

Θα μπορούσε το ίδιο να συμβεί και τώρα για το γραφείο της Δ.Ο.Υ.      Μπορούμε όμως να παραχωρήσουμε χώρο και στην πόλη των Σοφάδων.

Ελπίζοντας και αναμένοντας τη δυναμική σας παρέμβαση».