dsc01796Μεγάλη σε μάκρος ήταν η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 16/9/2012 στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων. Η διάρκειά της ξεπέρασε τις 5 ώρες αφού τελείωσε μετά τα μεσάνυχτα.

 Αρχικά προβλήθηκε φωτογραφικό υλικό, ενδεικτικό των δράσεων και των παρεμβάσεων της

δημοτικής αρχής κατά το διάστημα της 20μηνης θητείας της μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα των προσπαθειών που καταβάλει η δημοτική αρχή για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων και την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.

Μετά την εισήγηση του Δημάρχου ο Πολιτικός Μηχανικός Βαγγέλης Κατσαρός παρουσίασε σε ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση τη μορφή που θα πάρει ο Σοφαδίτης ποταμός μετά την διευθέτηση της κοίτης που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

Τη σκυτάλη πήραν οι επικεφαλείς των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι Κοινοτήτων αλλά και οι δημότες οι οποίοι άσκησαν την θετική ή αρνητική κριτική τους,  έκαναν παρατηρήσεις και υπέβαλλαν προτάσεις.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων στην εισήγησή του έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλουν η δημοτική αρχή αλλά και οι δημοτικές υπηρεσίες προκειμένου

 α) να μειωθεί το λειτουργικό κόστος του Δήμου

β) να εξορθολογιστούν οι δαπάνες

γ) να μπουν δικλείδες ασφάλειας στη διαχείριση των προμηθειών

δ) να καθιερωθούν πάγιοι κανόνες διαφάνειας

ε) να μπει τάξη και πρόγραμμα στην είσπραξη των οφειλών προς το Δήμο

Ο κ.Παπαδόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν με ρώταγε κάποιος, ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Δημοτικής Αρχής κατά τους προηγούμενους 20 μήνες, θα απαντούσα χωρίς δισταγμό ότι αυτό είναι  η  δημιουργία  ενός Δήμου οικονομικά εύρωστου και υγιούς, ενός Δήμου που μπορεί σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης να στέκεται στα πόδια του καλύτερα από ποτέ άλλοτε».

Εκτός όμως από τη μάχη στο οικονομικό πεδίο ο Δήμαρχος Σοφάδων περιέγραψε τα αποτελέσματα της Δημοτικής Αρχής στην εκτέλεση έργων υποδομής. Ο Δ. Σοφάδων μέσα σε 29 μήνες προώθησε την υλοποίηση 60 συνολικά έργων υποδομής συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα :

 1. Ενέταξε στο ΕΣΠΑ 14 έργα συνολικού προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ.
 2. Υλοποίησε ήδη 28 έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκ. ευρώ  από Τακτικά έσοδα, ΣΑΤΑ, ΘΗΣΕΑ κλπ. Τα έργα αυτά κατά 80 % πληρώθηκαν απ΄ την παρούσα δημοτική αρχή.
 3. Δημοπράτησε ήδη και θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους σε λίγες ημέρες, έξι νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 403.000 ευρώ
 4. Δημοπρατεί τις επόμενες ημέρες άλλα 4 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 205.000 ευρώ.

Εκτός των έργων αυτών η δημοτική αρχή ετοίμασε και συνεχίζει να ετοιμάζει 29 νέες μελέτες. Από αυτές οι 14 μελέτες είναι ήδη έτοιμες με προϋπολογισμό 12. 000.000 ευρώ.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «νιώθω περήφανος που ενώ είχαμε να παλέψουμε σε πολλαπλά μέτωπα και με την κρίση να μας στριμώχνει από παντού, εμείς καταφέραμε να βγούμε μπροστά, διεκδικώντας αποφασιστικά και μαχητικά, αυτό που αξίζει για την περιοχή μας. Κατορθώσαμε το ακατόρθωτο. Εξασφαλίσαμε και προωθούμε την εκτέλεση πολλών και σημαντικών έργων που άλλοι δεν κατάφεραν ούτε να τα πλησιάσουν παρόλο που άσκησαν διοίκηση επί δεκαετίες και μάλιστα σε μια εποχή που το χρήμα έρεε άφθονο».

Εκτός αυτών ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που πήρε η δημοτική αρχή για:

 1. Την προσαρμογή του Δήμου στις απαιτήσεις του Καλλικράτη
 2. Την αντιμετώπιση της καθημερινότητας
 3. Την αντιμετώπιση των έκτακτων γεγονότων
 4. Την διεκδίκηση υλοποίησης των μεγάλων αναπτυξιακών έργων της περιοχής 
 5. Τη στήριξη των συμφερόντων των δημοτών σε θέματα που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου
 6. Τη στήριξη του πολιτισμού και  της κουλτούρας της περιοχήςdsc01791
 7. Την ενδυνάμωση του προφίλ του Δήμου
 8. Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου
 9. Την προώθηση της απασχόλησης
 10. Την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής
 11. Τις πειραματικές καλλιέργειες
 12. Τη μεταφορά της λαϊκής στο κέντρο της πόλης
 13. Την επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης
 14. Την επέκταση του ασύρματου δικτύου internet