babis2Ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος, στην τοποθέτησή του στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα τα οικονομικά των Δήμων αναφέρθηκε στο οικονομικό αδιέξοδο που οδηγούνται πλέον όλοι οι Δήμοι

μετά τις αλλεπάλληλες και πρωτόγνωρες περικοπές εσόδων που επιβλήθηκαν στην αυτοδιοίκηση. Παρέδωσε μάλιστα στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη που ήταν παρών, τόσο την πρόσφατη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και προσωπική επιστολή.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος στην τοποθέτησή του ανέφερε:

«κ. Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι,

ζήτησα το λόγο γιατί αισθάνομαι την ανάγκη να μεταφέρω σε όλους σας την εμπειρία ενός πρωτόπειρου  Δημάρχου σε έναν κλασικό επαρχιακό μικρομεσαίο Δήμο. Ενός Δημάρχου 20 μηνών που μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα αναγκάστηκε να βάλει σε υποχρεωτική χειμερία νάρκη τους σχεδιασμούς του, τις ιδέες του, το όραμά του, τις προτάσεις του, τις υποσχέσεις του προς την τοπική κοινωνία.

Όλα αυτά παραμερίστηκαν και όλη η δημοτική αρχή μπήκε σ’ ένα καθημερινό μαγγανοπήγαδο λογιστικών υπολογισμών για την προσαρμογή της λειτουργίας του δήμου στις νέες επιβαλλόμενες κάθε φορά περικοπές εσόδων.

Με την τακτική αυτή καταφέραμε να επιβιώνουμε. Μπορεί να μην χαμογελούσαμε από την υπάρχουσα κατάσταση αλλά τουλάχιστον καταφέρναμε με σφιγμένα δόντια να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πολιτών:

  • Δημοπρατήσαμε αρκετά νέα έργα
  • Συντηρούμε τις υπάρχουσες υποδομές
  • Πληρώνουμε έγκαιρα μισθούς
  • Πληρώνουμε χωρίς καμία καθυστέρηση τις δανειακές υποχρεώσεις μας
  • Πληρώνουμε τακτικά προμηθευτές και εργολάβους
  • Και ταυτόχρονα αυξήσαμε σημαντικά τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου σε βαθμό που αυτό σήμερα μας δίνει μια σημαντική ανάσα για το άμεσο μέλλον.

Όλα αυτά έγιναν γιατί εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συμπίεσης των ελαστικών δαπανών, πολλές φορές ακόμα και σε βάρος των δημοτών, της κοινωνίας και των υπαλλήλων. Όσο κι αν προσπαθήσουμε πλέον να συμπιέσουμε τις δαπάνες μας δεν θα μπορέσουμε δυστυχώς να βρούμε άλλα περιθώρια. Εκτός κι αν αποφασίσουμε πλέον να αμπαρώσουμε τους 4 παιδικούς σταθμούς που διατηρούμε, να σφραγίσουμε τα 3 ΚΑΠΗ, να αναστείλουμε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα και δράση κλπ.

Αν όμως γίνει αυτό τότε τι απομένει; Μια πεθαμένη αυτοδιοίκηση, ένας νεκρός Δήμος. Κανένας αιρετός στο Δήμο μας δεν φιλοδοξεί να παίξει ενεργό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη γι αυτό και καταδικάζουμε απερίφραστα τον οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης δηλώνοντας ότι θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο σ’ αυτό το αδιέξοδο. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να διασφαλίσουμε τόσο την προσωπική μας αξιοπρέπεια όσο και την αξιοπρέπεια του δήμου και των υπαλλήλων του, αλλά περισσότερο απ’ όλα την αξιοπρεπή εξυπηρέτηση των δημοτών μας.

Θα συμφωνήσουμε με κάθε μορφή αντίδρασης που θα προτείνει η ΚΕΔΕ. Αν και πιστεύω ότι οι προτάσεις που ακούγονται για παραιτήσεις ή για επ’ αόριστο κλείσιμο των Δήμων είναι ασυμβίβαστες με την εντολή και την ευθύνη που μας ανάθεσαν οι δημότες εν τούτοις θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ, όποιες κι αν είναι αυτές, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 30 Αυγούστου.

Θέλω όμως να παρατηρήσω και να προτείνω τα εξής:

Από που θα παραιτηθούμε; Από την ψήφο των δημοτών μας; Είναι ανορθόδοξο πολιτικά να προσπαθούμε να βγάλουμε από πάνω μας εκείνο για το οποίο μας έταξε ο λαός να κάνουμε. Να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, τα εμπόδια, ακόμα κι αν αυτά είναι αξεπέραστα. Αν και νέος Δήμαρχος επέλεξα να είμαι Δήμαρχος και στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα.

Ούτε όμως και το αόριστο κλείσιμο των Δήμων, κατά την άποψή μου, αποτελεί πράξη που συμβαδίζει με την ευθύνη που αναλάβαμε και το σκοπό για τον οποίο ταχθήκαμε. Θα στρέψουμε την υπηρεσία που μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες εναντίον τους; Η ταλαιπωρία του πολίτη είναι ο τρόπος για να πείσουμε την Πολιτεία ότι οι Δήμοι πεθαίνουν;

Όχι αγαπητοί συνάδελφοι.

Κατά την άποψή μου, αν πραγματικά θέλουμε να σηκώσουμε το βάρος της ανάδειξης του οικονομικού προβλήματος των Δήμων μας και της διεκδίκησης επίλυσής του πρέπει εμείς, οι αιρετοί, να αναλάβουμε άλλες πρωτοβουλίες. Μορφές αγώνα που θα σηματοδοτούν την αποφασιστικότητά μας αλλά που δεν θα στρέφουν την κοινωνία εναντίον μας.

Πέρα από τις διαμαρτυρίες, τις πορείες κλπ, έσχατη μορφή αντίδρασης κατά την άποψή μου είναι η απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος».