Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη  λειτουργία των λαϊκών αγορών και της έκδοσης αδειών με την εφαρμογή του νόμου 4264, συζήτησαν ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος με τον Αντιπεριφερειάρχη Εμπορίου και Απασχόλησης κ Ορέστη Ψαχούλα και τον υπεύθυνο στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε Καρδίτσας κ. Αγη Λιασκοβίτη.

 

Ο νέος νόμος προσδιορίζει τα κριτήρια κατανομής των θέσεων αλλά και το σύστημα διακριτότητας μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών ενώ απαγορεύει την άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε δήμους άνω των τριών χιλιάδων κατοίκων.

 

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με το νέο νόμο, κάθε λαϊκή αγορά χωρίζεται σε τομέα παραγωγών πωλητών και σε τομέα επαγγελματιών πωλητών. Ο τομέας των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών θα διακρίνεται σαφώς από τον τομέα των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών.

Για την κατανομή των δικαιούχων στις θέσεις των λαϊκών αγορών ελήφθησαν υπόψη η παλαιότητα της άδειας, η ηλικία του δικαιούχου, η τυχόν αναπηρία του και το ποσοστό αυτής, ο αριθμός των τέκνων του και οι ημέρες συμμετοχής του σε λαϊκή αγορά καθώς και άλλα κριτήρια.

 

Ο Δήμαρχος Σοφάδων από την πλευρά του εξέφρασε τον προβληματισμό του τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες παραγωγοί είχαν βρει διέξοδο στο υπαίθριο εμπόριο και ο τζίρος που πραγματοποιούσαν μέσα από αυτό τους έδινε μια βαθιά οικονομική ανάσα. Ο νέος νόμος όμως, τους στερεί αυτή τη δυνατότητα!

 

Επεσήμανε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η ομαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση των παραγωγών, αλλά και για τη δυνατότητα των καταναλωτών να έχουν πρόσβαση σε φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

 

Να σημειωθεί ακόμη ότι στα πλαίσια της χθεσινής επίσκεψης στο Δημαρχείο Σοφάδων, οι κκ Σκάρλος και Ψαχούλας συζήτησαν και για τρέχοντα ζητήματα του Δήμου Σοφάδων στα οποία εμπλέκεται και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.