Περίπου 30 χρόνια μετά τη «θυσία» της σχολής Νηπιαγωγών από την περιοχή της Καρδίτσας, στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είμαστε πλέον αντιμέτωποι με το θλιβερό δεδομένο της απομάκρυνσης ενός ακόμη τμήματος από το Νομό μας, με ένα κατατεθέν προς διαβούλευση σχέδιο νόμου να είναι χειρότερο από την αρχική του πρόταση.

Ως φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Καρδίτσας είχαμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή την ανησυχία μας μέσα σειρά συσκέψεων όπου ομόφωνα τόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και των τεσσάρων τοπικών βουλευτών είχαμε καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

  • Να μην μετακινηθεί το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας.
  • Να δημιουργηθεί Σχολή στην Καρδίτσα.
  • Να οριστικοποιηθεί η ίδρυση τμήματος Δημόσιας Υγείας.
  • Να έχει το Τμήμα Δασολογίας και Σχεδιασμού Ξύλου τα δικαιώματα που είχαν οι απόφοιτοι των τμημάτων Δασοπονίας και Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου.
  • Να αξιοποιηθούν τα ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής για τη λειτουργία Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης διετούς φοιτήσεως.

Είναι αυτονόητο, πως στη διαδικασία για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας σημαντικό λόγο πρέπει να έχει η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η εξέταση μελετών βιωσιμότητας των σχολών, η επικράτηση ακαδημαϊκών κριτηρίων στη συγχώνευση και η δημιουργία κατευθύνσεων βιώσιμων, ανταγωνιστικών  και ελκυστικών προς τους φοιτητές.

Άραγε όλα τα παραπάνω ελήφθησαν υπόψη για τη δημιουργία του προτεινόμενου σχεδίου νόμου ή ο σχεδιασμός του έγινε με μια μικροπολιτική λογική συμφερόντων και επιδιώξεων;

Και αν και από τον Αύγουστο του 2018 είχαμε τη δέσμευση του υπουργού παιδείας κ. Γαβρόγλου για θεσμική συνάντηση με το σύνολο των βουλευτών, των Δημάρχων, των φορέων και όλων ημών των εκπροσώπων των πολιτών του Νομού Καρδίτσας βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με την άρνηση του και απόρριψη  οποιαδήποτε συζήτησης μέχρι τη λήξη της διαβούλευσης γεγονός που αντιβαίνει στις αρχές της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου.

Σήμερα, το μόνο που ζητάμε είναι να λάβει η περιοχή μας από τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου αυτά που δικαιούται στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η Καρδίτσα έχει τη δυναμική και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε παραγόμενους πόρους και πλούτο, να αναπτύξει έντονη ακαδημαϊκή δραστηριότητα, αρκεί να της δοθεί η κατάλληλη ώθηση στο νέο ξεκίνημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για την Καρδίτσα  και  όλοι μας καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, με δυναμικές κινητοποιήσεις και συντονισμένες ενέργειες ώστε να φτάσει το δίκαιο αίτημα μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας.