Αγαπητές συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Το Σοφαδίτικο καρναβάλι είναι στενά συνυφασμένο με την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα του νομού Καρδίτσας. Συνοδεύεται από μια σειρά εκδηλώσεων που κορυφώνονται με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στους δρόμους των Σοφάδων.

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Σοφαδίτικο καρναβάλι είναι ότι πέρα από εντυπωσιακό είναι και άμεσο. Η προετοιμασία της γιορτής επιτρέπει σε πολίτες και επισκέπτες κάθε ηλικίας να συμμετέχουν ενεργά στο κέφι.

Έχει επιβάλλει τη φιλοσοφία της ελεύθερης έκφρασης, της συνύπαρξης του παραδοσιακού με το νέο- μοντέρνο και της δημιουργίας, που αναγνωρίζει, σέβεται, διδάσκεται, εμπνέεται και αναζητά νέους τρόπους και μορφές έκφρασης. Προσαρμόζεται στις παρούσες συνθήκες δίχως όμως να χάνει κάτι από την αίγλη που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια. Έρχεται να δώσει μια μικρή νότα χαράς για να ξεφύγουμε όλοι για λίγο από την σκληρή πραγματικότητα.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι χρόνο με τον χρόνο οι καρναβαλιστές μεγαλουργούν, με τα άρματα να συναγωνίζονται σε αισθητική και φαντασία, ενώ και ο αριθμός των συμμετεχόντων στις ομάδες αυξάνεται.

Η ενεργή συμμετοχή όλων μας και η αγαστή συνεργασία είναι η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του θεσμού, μαρτυρώντας με τον τρόπο αυτό ότι το νόημα και η στόχευση των γιορτών μένει αναλλοίωτο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας που για πρώτη φορά είναι συνδιοργανώτρια του καρναβαλιού, μέσα από την πολιτιστική έκφραση της αποκριάς, στέλνει μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας, με την ευχή, ο τόπος μας να συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης, και όπως συμβολίζει η αποκριά, αναγέννηση σε όλους τους τομείς.

Κωνσταντίνος Γ. Νούσιος
Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας

______________________________________________________________________________________________

Το  Καρναβάλι Σοφάδων  αποτελεί  τη μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή στον τόπο μας. Είναι ένας θεσμός   αναπόσπαστος πλέον από τον τοπικό πολιτισμό μας και την  λαϊκή έκφρασή του. Οι ρίζες τoυ χάνονται στην αρχαιότητα και η αποκριάτικη παράδοση διατηρείται μέχρι τις μέρες μας.

Σήμερα, το Καρναβάλι Σοφάδων  αποτελεί πόλο έλξης για  χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Έχοντας επίγνωση αυτής της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Δήμος Σοφάδων  διοργανώνει το Καρναβάλι 2020, χωρίς να ξεχνά και την ουσία αυτής της μεγάλης γιορτής, που είναι πάνω απ’ όλα μια ωδή στη χαρά της ζωής. Έτσι λοιπόν, όπως κάνει τα τελευταία 39 χρόνια το Καρναβάλι Σοφάδων για ακόμα μια χρονιά, αλλάζει τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας.

Για ένα 11ήμερο μας καλεί όλους να παραμερίσουμε τις έγνοιες και τα προβλήματά μας, έστω για λίγο και να ζήσουμε στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς. Για ακόμα μια φορά στέλνει ένα δυνατό μήνυμα για τη χαρά της ζωής και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Όπως είχαμε υποσχεθεί κατά την περσινή διοργάνωση, στόχος μας ήταν να αρχίσουμε μια προσπάθεια αναβάθμισης και αναζωογόνησης του θεσμού. Με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και στη συλλογική σοφία που το διαμόρφωσε μέσα στην πορεία του χρόνου, να επιχειρήσουμε τον εμπλουτισμό του με νέα στοιχεία έχοντας υπόψη πως οφείλουμε και να διατηρούμε την Παράδοση. Έτσι , κρατήσαμε τα στοιχεία της σοφαδίτικης Αποκριάς, ενθαρρύναμε ακόμη περισσότερο κόσμο να ενωθεί μαζί μας και καλέσαμε χορευτικές ομάδες από τα Βαλκάνια ώστε να κοινωνήσουμε όλα αυτά τα ψήγματα του κοινού Πολιτισμού που, ως ένα βαθμό, διαμόρφωσαν την εθνική φυσιογνωμία μας.

Καλωσορίζουμε, λοιπόν,  τους φίλους μας από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη , όλους τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες μας από όλη την Ελλάδα δίνοντάς τους το λόγο μας ότι προσπαθήσαμε εργαζόμενοι ομαδικά και συστηματικά για το καλύτερο!

Καλή Αποκριά !

Καλή Σαρακοστή!

Θάνος Σκάρλος

Δήμαρχος Σοφάδων