Με νεώτερη επιστολή του ο Δήμαρχος Σοφάδων με αποδέκτες τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους Βουλευτές του Νομού αλλά και τους Προέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ ξαναβάζει το θέμα του σκληρού χαρατσώματος των αγροτών για τις δηλώσεις καλλιεργειών στο ΟΣΔΕ.
Πιο αναλυτικά ο κ. Παπαδόπουλος στην επιστολή του αναφέρει :
” Κύριε Υπουργέ
Είκοσι μέρες μετά την αρχική μου επιστολή επανέρχομαι στο θέμα της δήλωσης στο ΟΣΔΕ των αγροτικών καλλιεργειών έτους 2014. Με το 9260/25-4-2014 έγγραφό μου, που κοινοποιήθηκε και στους βουλευτές του νομού, έθεσα υπόψη σας το απαράδεκτο ετήσιο καθεστώς χαρατσώματος των αγροτών για την υποβολή δηλώσεων στο ΟΣΔΕ.
Πέραν όσων ανέφερα τότε, κι έχουν να κάνουν με την αδικία που υφίστανται οι αγρότες με την καταβολή ενός υπερβολικού αντιτίμου προκειμένου να παραληφθεί η δήλωση τη στιγμή που το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει την υπηρεσία αυτή δωρεάν στους πολίτες, νέα δεδομένα έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους αγρότες. Η αγανάκτηση έχει ξεχειλίσει καθώς για μια απλή δήλωση ο αγρότης καλείται να πληρώσει υπερβολικά ποσά. Ποσά που τις περισσότερες φορές είναι απαγορευτικά για τους αγρότες , οι οποίοι αδυνατούν να τα πληρώσουν με κίνδυνο να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Η πράξη αποδεικνύει τις τελευταίες ημέρες ότι αποτυγχάνει παταγωδώς η προσπάθεια που έκανε η Πολιτεία για τη λειτουργία ανταγωνιστικών τιμών αναθέτοντας με νέα διαδικασία την ευθύνη διεκπεραίωσης των δηλώσεων στο ΟΣΔΕ σε ιδιωτικούς φορείς. Δυστυχώς εδώ στην Καρδίτσα λειτουργούν και πάλι μονοπωλιακές τιμές και μάλιστα σε επίπεδα χειρότερα και οδυνηρότερα απ’ εκείνα του παρελθόντος.
Το τραγικότερο όλων είναι ότι οι αγρότες είναι εγκλωβισμένοι σε μια διαδικασία χωρίς περιθώρια αντίδρασης. Γιατί ούτε τον κωδικό τους στο σύστημα δεν γνωρίζουν αλλά ούτε και μπορούν να τον πάρουν εύκολα.
Είναι δυνατόν ο ίδιος ο αγρότης να μην γνωρίζει τον κωδικό εισόδου στο σύστημα; Είναι δυνατόν οποιαδήποτε εταιρεία να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία και στην προσωπική δήλωση του κάθε αγρότη αλλά να μην έχει το δικαίωμα να το κάνει ο ίδιος ο αγρότης; Ποια λογική επέτρεψε σε οποιαδήποτε κερδοσκοπική εταιρεία να μεταχειρίζεται τον αγρότη σα να είναι κτήμα του;
Το ΟΣΔΕ το έφτιαξε η Πολιτεία για να κερδοφορούν οι μεσάζοντες και να ανθοφορούν τα παράσιτα ή για να μπει επιτέλους μια τάξη σε επιδοτήσεις και καλλιεργούμενες εκτάσεις;
Και τελικά, πότε θα αποφασίσει επιτέλους το κράτος, μετά από την εμπειρία τόσων ετών, να βάλει τάξη σ’ αυτό το χάος προστατεύοντας τον αγρότη απ’ αυτού του είδους τα ζιζάνια;
Παρακαλώ πολύ τους βουλευτές του Νομού να ασχοληθούν επιτέλους με το θέμα καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί και καίει τους αγρότες μας.”