Αποζημιώσεις για καταστροφές που προήλθαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα διεκδικεί ο Δήμος Σοφάδων. Σε έγγραφο που εστάλη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναφέρονται τα εξής:

 

ΘΕΜΑ:Καταγραφή ζημιών εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων

 

Σας κάνουμε γνωστό ότι στις 11,12 και 13 Ιανουαρίου 2017, σημειώθηκαν ασυνήθιστα φαινόμενα παγετού και έντονες χιονοπτώσεις οι οποίες έπληξαν το σύνολο του Δήμου Σοφάδων. Η στάθμη του χιονιού ανέρχεται στα 90 εκατοστά στις ορεινές περιοχές του Δήμου μας και συγκεκριμένα στις ΔΕ Ρεντίνας, Ταμασίου και Μενελαΐδας, και στα 60 εκατοστά στις πεδινές περιοχές του Δήμου μας και συγκεκριμένα στις ΔΕ Σοφάδων και Άρνης. Οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση σήμερα 16/01/2017 επιδεινώνοντας τις ήδη δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν παράταση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Χαρακτηριστικές επίσης είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που ξεκίνησαν με -8οC από την Παρασκευή, 06/01/2017 και σταδιακά έφτασαν τους -9οC, -11οC, με αποκορύφωμα στην Πέμπτη, 12/01/2017 με -17οC.

 

Συγκεκριμένα σημειώθηκαν καταστροφές στο οδικό δίκτυο, σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε καλλιέργειες, στο υδρευτικό δίκτυο και στους υδατόπυργους, στις εγκαταστάσεις θέρμανσης και ύδρευσης σε δημοτικά κτίρια, σχολεία και κατοικίες. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι να καταστεί δύσκολη η καθημερινότητα των πολιτών .

Χρησιμοποιήθηκε όλος ο δημοτικός εξοπλισμός σε μηχανήματα αλλά αναγκαστικά μισθώθηκαν όλα τα διαθέσιμα ιδιωτικά μηχανήματα που υπήρχαν στο Δήμο μας, με σκοπό την απόκτηση προσπελασιμότητας επί των οδών, που τελικά επετεύχθη.

Μετά από τα παραπάνω παρακαλούμε να κηρύξετε τις ως άνω αναγραφόμενες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας.

 

Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Αθανάσιος Σκάρλος