Θάνος Σκάρλος: Οποιαδήποτε  ολιγωρία στο θέμα των αποζημιώσεων  θα είναι καταστροφική

Αυτοψία σε πληγείσες καλλιέργειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων 24ωρων και ιδιαίτερα τη χαλαζόπτωση σε περιοχές του Δήμου Σοφάδων (Ερμήτσι-Κυψέλη-Πασχαλίτσα)  πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης  ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Φιλίππου. Τον κ. Φιλίππου συνόδευσαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ταξιάρχης Ευαγγελογιάννης, γεωπόνος του Δήμου αλλά και αγρότες που είδαν τις καλλιέργειές τους να δέχονται ισχυρό πλήγμα, σε μια κρίσιμη περίοδο.

Από την αυτοψία παρατηρήθηκαν μεγάλες ζημιές, ενώ υπολογίζεται να επλήγησαν περισσότερα από 3000 στρέμματα με καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού αλλά και τριφυλλιού.

Ο κ. Φιλίππου έδωσε οδηγίες για τους αγρότες πώς να κάνουν τις δηλώσεις τους υπογραμμίζοντας πως όσοι παραγωγοί  έχουν κάνει δηλώσεις για τις ζημιές του Ιουνίου, θα καταθέσουν απλά μια νέα δήλωση χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν εκ νέου.

Ανέφερε επίσης πως λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας οι βαμβακοκαλλιεργητές πιθανότατα θα χρειαστεί να αφήσουν «μάρτυρες» στα χωράφια τους προκειμένου να γίνει η εκτίμηση.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν ως ορίζει η διαδικασία και θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις αρκεί οι αγρότες να έχουν κάνει και τις δηλώσεις στον ΟΣΔΕ.

Ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Ευαγγελογιάννης  ζήτησε την άμεση εκτίμηση ζημιών, ούτως ώστε όλοι οι πληγέντες παραγωγοί να πάρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και δίκαια τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν.

Δήλωση Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, σε σχετική του δήλωση για το ζήτημα των πληγέντων παραγωγών υπογράμμισε:

«Ο Δήμος Σοφάδων  αποτελεί μία περιοχή που ασχολείται κυρίως με τη γεωργία, στηρίζοντας την οικονομία του στον πρωτογενή τομέα. Η έντονη χαλαζόπτωση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες.

Γι’ αυτό το λόγο οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να δράσουν άμεσα και να δοθεί εντολή  να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ προκειμένου να μην υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα ο αγροτικός κόσμος της περιοχής.

Οποιαδήποτε  ολιγωρία θα είναι καταστροφική για χιλιάδες ανθρώπους της υπαίθρου.

Αυτό που ζητούμε είναι μια αντικειμενική και ορθολογιστική εξατομίκευση των ζημιών και αποζημίωση αυτών το ταχύτερο δυνατόν από τον ΕΛΓΑ.

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε θέσει εξ αρχής προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα ,  που είναι και θα είναι η κινητήριος δύναμη της τοπικής οικονομίας. Είμαστε δίπλα στον αγρότη και θα κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια  χρειαστεί , όχι μονό για το ζήτημα τωv ζημιών που προέκυψε τώρα , αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα που πλήττουν τον αγροτικό τομέα.»