Την ανάδειξη ενός ξεχωριστού τοπικού προϊόντος, του καλαμποκιού, και της σημασίας που αυτό είχε ιδιαίτερα στο παρελθόν επιχειρεί ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων με την 8η Γιορτή Ρόκας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 στις 8.30μ.μ. στο πάρκο έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της πόλης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και με την υποστήριξη του Δήμου Σοφάδων – Δ.Ο.Π.Α..Π.Σ.

.Η διατροφή των κατοίκων του Θεσσαλικού κάμπου βασιζόταν στα αγαθά που οι ίδιοι μπορούσαν να καλλιεργήσουν μέσα στις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητάς τους χωρις μεγάλες δυνατότητες φροντίδας των κτημάτων τους και χωρίς , ασφαλώς, τα σημερινα τεχνικά μέσα.

Το καλαμπόκι, λοιπόν, αποτελούσε βασικό στοιχείο αυτής της διατροφής είτε με τη μορφή ψωμιού, της ” μπομπότας”, είτε με τις πολλές χρήσεις του στις πίτες και ιδιαίτερα στον ” πλαστό”, είτε ως ” πιτσαλουδες” ,το σημερινό ποπ κορν, είτε με την πιο δημοφιλή εκδοχή του, αυτή της ψητής ρόκας που άνοιγε την όρεξη σε μικρούς και μεγάλους και που κατέληξε να είναι το αγαπημένο έδεσμα, το σνακ, όλων!Με αυτή τη σκέψη ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων ξεκίνησε το 2013: την ιδέα μιας Γιορτής που θα φέρνει κοντά τους ανθρώπους μέσα από τις γευστικές μνήμες τους και θα τους δίνει παράλληλα μια ευκαιρία να χαρούν και να διασκεδάσουν σε μια όμορφη γειτονιά της πόλης.

Οι φρεσκοψημένες ρόκες θα διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες, ενώ στην εκδήλωση θα συμμετέχει λαϊκή ορχήστρα αποτελούμενη από τους:: Μάκη Κουτσιούμπα και Νίκη Σουφλέρη στο τραγούδι, Μιχάλη Καραμούτη στο κλαρίνο, Σάκη Πνευματικό στο μπουζούκι και Βάιο Λιανό στα πλήκτρα. Μετά την σιγή των δραστηριοτήτων μας για μια διετία, ας συναντηθούμε ξανά με ανοιχτές καρδιές για να κρατήσουμε αλώβητες τις ψυχές μας.

roka2