Στην τακτοποίηση σχολικών κτιρίων που δεν είχαν οικοδομική άδεια, προχώρησε ο Δήμος Σοφάδων εκμεταλλευόμενος τις διατάξεις του νόμου 4178 του 2013.
Ήδη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες τακτοποίησης στις εξής σχολικές μονάδες:
-Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Τ.Κ Καρποχωρίου
– Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Τ.Κ Κυψέλης
-Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Τ.Κ Ανάβρας
-Γυμνάσιο και Λύκειο Ματαράγκας
Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας τακτοποίησης βρίσκονται ακόμη τα:
-2ο Δημ. Σχολείο Σοφάδων
-Γυμνάσιο και Λύκειο Σοφάδων
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης, ο Δήμος Σοφάδων (όπως και κάθε Δήμος) θα βρεθεί μπροστά σε μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, ειδικά σε ό,τι αφορά το κόστος καθώς η νομοθεσία ορίζει ότι θα πρέπει να ελεγχθεί η στατική επάρκεια και να κατατεθεί η σχετική μελέτη εντός πενταετίας.
Ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Σοφάδων κ. Βασίλης Αγγελόπουλος σε σχετική του δήλωση τονίζει:
«Η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών είναι προτεραιότητά μας και υποχρέωση απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η τακτοποίηση είναι απαραίτητη και σημαντική για πολλούς λόγους. Από το πιο απλό μέχρι το πολύ σημαντικό που είναι ότι για να χρηματοδοτήσεις σε ένα δημοτικό κτίσμα ένα έργο με ευρωπαϊκούς πόρους, αυτό θα πρέπει να έχει οικοδομική άδεια. Ηδη αναμένεται ο επόμενος κύκλος του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και ο Δήμος Σοφάδων είναι έτοιμος προκειμένου να προχωρήσει σε ενεργειακή θωράκιση των σχολικών και γενικότερα των δημοτικών κτιρίων. Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας για να διασφαλίσουμε την καλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.»