Ολοκληρώνονται οι εργασίες και στην περιοχή της Δ.Ε Σοφάδων και δίνονται λύσεις σε ζητήματα που αφορούν την κατανομή του νερού και τον περιορισμό της σπατάλης των υδατικών αποθεμάτων

 

Αυτοψία στα έργα του υπόγειου αγωγού άρδευσης στην περιοχή των Σοφάδων πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, με στόχο να παρακολουθήσουν από κοντά την πρόοδο των εργασιών.

Η υπογείωση των δικτύων άρδευσης ολοκληρώθηκε ήδη στις περιοχές Κέδρου-Λουτρού και Μελισσοχωρίου και βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης στην περιοχή των Σοφάδων.

Το έργο δίνει την δυνατότητα εξοικονόμησης νερού, αλλά και ορθολογικής χρήσης υδάτινων πόρων για τις αρδευτικές ανάγκες των εκτάσεων της περιοχής.

Αναλυτικά η εικόνα του έργου έχει ως εξής:

Περιοχή «Κλαδιάρης» Δ.Ε. Σοφάδων

•             Από το έργο «Ολοκλήρωση αρδευτικών δικτύων Π.Ε.  Καρδίτσας»,  συνολικού 479.700,00 € , κατασκευάστηκαν 600 μ. υπόγειου αγωγού από σωλήνα P.V.C διαμέτρου Φ 450 χιλστ. 10 ΑΤΜ για την μετάγγιση του νερού σε παρακείμενες τάφρους,  για την επέκταση υφιστάμενου αγωγού αντλιοστασίου στον ποταμό Σοφαδίτη.

•             Από το έργο «Προμήθεια Σωλήνων άρδευσης-χρήση 2013», συνολικού προϋπολογισμού 349.969,19 €, χορηγήθηκαν συνολικά 450 μ.   σωλήνα P.V.C.  διαμέτρου Φ 450 χιλστ. 10 ΑΤΜ και 750 μ. σωλήνα P.V.C.  διαμέτρου Φ 160 χιλστ. 10 ΑΤΜ, για την επέκταση υπόγειου  αγωγού άρδευσης και την μετάγγιση νερού σε παρακείμενες τάφρους.

Συνολικά κατασκευάστηκαν 1.750 μέτρα  υπόγειου αγωγού με τις  αντίστοιχες δικλείδες υδροληψίας για την μετάγγιση νερού σε παρακείμενες τάφρους , από τις οποίες  θα αρδεύονται  περίπου 2.500 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών.

Τ.Κ. Μελλισοχωρίου

Από το έργο «Προμήθεια Σωλήνων άρδευσης-χρήση 2013», συνολικού προϋπολογισμού 349.969,19 €, χορηγήθηκαν συνολικά 5.000 μέτρα   σωλήνα P.V.C.  διαμέτρου Φ 160 χιλστ. 10 ΑΤΜ, για την κατασκευή υπόγειου αρδευτικού δικτύου υφιστάμενης γεώτρησης του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας και την άρδευση περίπου 900 στρεμμάτων του αγροκτήματος Μελισσοχωρίου.

Τ.Κ. Λουτρού

Από το έργο «Προμήθεια Σωλήνων άρδευσης-χρήση 2013», συνολικού προϋπολογισμού 349.969,19 €, χορηγήθηκαν συνολικά 5.000 μέτρα σωλήνα P.V.C.  διαμέτρου Φ 160 χιλστ. 10 ΑΤΜ, για την κατασκευή υπόγειου αρδευτικού δικτύου υφιστάμενης γεώτρησης του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας και την άρδευση περίπου 1.000 στρεμμάτων των αγροκτημάτων Λουτρού και Κέδρου.

 

Ο Δήμαρχος Σοφάδων

Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος σε δήλωσή του για το έργο τόνισε:

«Πρόκειται για ένα ουσιαστικό έργο αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους αγρότες του Δήμου Σοφάδων.  Με την κατασκευή του έργου, δίνονται λύσεις σε ζητήματα που αφορούν την κατανομή του νερού και τον περιορισμό της σπατάλης των υδατικών αποθεμάτων . Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο, που αποτελούσε αυτονόητο αίτημα των καλλιεργητών της περιοχής, για τη διευκόλυνση της δύσκολης καθημερινότητάς τους. Ο Δήμος Σοφάδων είναι ένας αγροτικός Δήμος και με την συμπαράσταση της Περιφέρειας, βοηθά τον ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος ώστε να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία του ενώ παράλληλα στηρίζει έμπρακτα τους αγρότες. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή όλων των φορέων στην προσπάθεια στήριξης του αγροτικού πληθυσμού για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να ανακάμψει».

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος υπογράμμισε:

Ως Περιφερειακή αρχή από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Πιστεύουμε ότι η γεωργία είναι μια από τις δυνάμεις της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τον αγροτικό τομέα.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος κ. Ευάγγελος Αγναντόπουλος σημείωσε:

Οφείλω να ευχαριστήσω δημοσίως την Δημοτική Αρχή Σοφάδων και την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας για την ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου.

Με την υλοποίηση του έργου πετυχαίνουμε οικονομίες κλίμακος, τόσο στην κατανάλωση ενέργειας για τις γεωτρήσεις, όσο και στην εξοικονόμηση του νερού, ζητήματα με κομβική σημασία στην διαδικασία του κόστους παραγωγής.

Ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα στου αγρότες να έχουν άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες άρδευσης, γρήγορα, οικονομικά και χωρίς φθορές.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Δήμαρχο Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο για τις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής και την έμπρακτη βοήθεια που προσφέρει και τον Αντιπεριφεριάρχη κ. Βασίλη Τσιάκο  για την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, αφού με τον τρόπο αυτό ενισχύεται σημαντικά η περιοχή μας και στηρίζονται οι αγρότες του Δήμου Σοφάδων».