ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εθελοντική αιμοδοσία στην Τράπεζα Αίματος του Δήμου Σοφάδων στις 11 Ιουνίου 2024

Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Τράπεζας Αίματος, ο Δήμος Σοφάδων διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων από τις 9:00-13:00.
Η συστηματική υλοποίηση του προγράμματος αιμοδοσίας για ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του κοινωνικού τομέα του Δήμου και έχει ως σκοπό στις τρεις χρονικές περιόδους που πραγματοποιείται η αιμοδοσία, να συγκεντρώνεται ένας επαρκής αριθμός πολύτιμων φιαλών αίματος για τις ανάγκες των δημοτών.
Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Δημοσθένης Κατσής σε σχετικό μήνυμα του αναφέρει:
“Με μεγάλη ευθύνη και ιδιαίτερη αίσθηση καθήκοντος θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας και τον καθοριστικό ρόλο της Τράπεζας Αίματος Σοφάδων. Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μία από τις πιο ανιδιοτελείς πράξεις που μπορούμε να κάνουμε ως άνθρωποι, καθώς συμβάλλει άμεσα στη διάσωση ζωών και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Η Τράπεζα Αίματος Σοφάδων, μέσω της αδιάκοπης και αφοσιωμένης προσπάθειας των εθελοντών και του ιατρικού προσωπικού, διασφαλίζει ότι υπάρχει επάρκεια αίματος για τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, όπως τροχαία ατυχήματα, σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επείγουσες καταστάσεις, αλλά και για τις προγραμματισμένες ιατρικές διαδικασίες, όπως θεραπείες καρκινοπαθών, ασθενών με χρόνιες παθήσεις και μεταγγίσεις αίματος.
Η διαδικασία της αιμοδοσίας είναι απλή, ασφαλής και γρήγορη. Μια δωρεά αίματος διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, αλλά το αποτέλεσμα της είναι ανεκτίμητο. Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές, γεγονός που υπογραμμίζει την αξία της προσφοράς αυτής. Επιπλέον η τακτική αιμοδοσία δεν ωφελεί μόνο τους λήπτες του αίματος, αλλά και τους ίδιους τους αιμοδότες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας τους, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και βοηθώντας στην ανανέωση των αιμοσφαιρίων.
Η Τράπεζα Αίματος Σοφάδων δεν αποτελεί απλώς μια αποθήκη αίματος, αλλά έναν κρίσιμο σύνδεσμο στην αλυσίδα της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.
Με τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κανένας συνάνθρωπός μας δεν θα στερηθεί το πολύτιμο αυτό αγαθό σε μια κρίσιμη στιγμή. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη που αναδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο της κοινωνίας μας, ένα πρόσωπο γεμάτο αγάπη, φροντίδα και ανιδιοτέλεια.
Η συμμετοχή σας στις προγραμματισμένες αιμοδοσίες είναι καθοριστική. Κάθε φορά που δίνετε αίμα, γίνεστε ήρωες για κάποιον που το έχει ανάγκη. Η ενέργειά

σας αυτή συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας που νοιάζεται και ενεργεί. Ας γίνουμε όλοι μέρος αυτής της σπουδαίας προσπάθειας, δείχνοντας έμπρακτα ότι η ενότητα και η συνεργασία μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ας ενωθούμε λοιπόν, για να προσφέρουμε αίμα και να δώσουμε ζωή. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Είμαστε μια κοινωνία δυνατή, με αρχές και αξίες.
Ελάτε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, να γίνουμε αρωγοί και να δείξουμε ότι η αγάπη και η αλληλεγγύη μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.”
Η υλοποίηση της σημαντικής αυτής δράσης διενεργείται σε συνεργασία με το εξειδικευμένο προσωπικό του Νοσοκομείου Καρδίτσας.
Τονίζεται ότι για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:
Τήρηση του πρωτοκόλλου για τον απαραίτητο εξοπλισμό ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν.
Αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας.
Τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση οι αιμοδότες μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή της Τράπεζας Αίματος στα εξής τηλέφωνα:
1.Ευαγγελία Εξάρχου, Ιατρός 6945318596
2.Γεώργιος Δεδιλιάρης, Ιατρός 6973687666
3.Πατήρ Ηλίας Γώγος, Αρχιερατικός Επίτροπος 6973699516