Την  Τρίτη 14/5/2024 η Ειδική  Παιδαγωγός  του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σοφάδων Ελένη Σαλταγιάννη επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Κέδρου  έπειτα από πρόσκληση της Διευθύντριας κα Τζουνάκου Μαρίας. Μίλησε στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς  του σχολείου για τη διαφορετικότητα.

«Όλοι είμαστε διαφορετικοί, έχουμε όμως ίσα δικαιώματα. Καθένας από εμάς έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει στην κοινωνία αρκεί να έχουμε τη διάθεση να μάθουμε ο ένας από τον άλλον».

Ανεξάρτητα από το σχολείο και το έργο που καλείται να επιτελέσει όχι μόνο στο να μεταδώσει γνώσεις στους μικρούς μαθητές, αλλά να τους διδάξει ανθρωπιά, σεβασμό και αγάπη, οι γονείς από την πλευρά τους θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους και να γίνουν αρωγοί ώστε να κατανοήσουν, να αποδεχτούν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα.

Μιλήστε στα παιδιά σας με ειλικρίνεια για την διαφορετικότητα. Εξηγήστε τους ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τα δικά του δυνατά σημεία και τις δικές του αδυναμίες. Αυτό μπορεί να τους φαίνεται «διαφορετικό», αλλά  δεν είναι ούτε «κακό», ούτε «άσχημο», ούτε «επικίνδυνο».

Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά μέσα από τη δική σας στάση και συμπεριφορά γι’ αυτό προσπαθήστε  να αποτελέσετε ένα καλό πρότυπο. Ο τρόπος που θα δράσετε, θα επικοινωνήσετε με διαφορετικούς ανθρώπους, θα εντάξετε στη ζωή σας ανθρώπους με τις δικές τους  «δυσκολίες»  και θα συμπεριφερθείτε, μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο και το πιο «αξιόπιστο» μάθημα για τα παιδιά σας.

Μην ξεχνάτε πως όσο πιο ουσιαστική είναι η συμβολή σας στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σας, στην διαφορετικότητα και στην προαγωγή αξιών, όπως ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η αγάπη τόσο λιγότερα παιδιά θα είναι μόνα τους, δυστυχισμένα, αποκλεισμένα και περιθωριοποιημένα.

Αν  όχι «καλοί μαθητές», θα γίνουν σίγουρα καλύτεροι άνθρωποι!

Ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια κα Τζουνάκου Μαρία και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και την αρμόδια Αντιδήμαρχο κα Αλειφτήρα Σοφία.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σοφάδων εντάσσεται στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2021-2027» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+).