Μία όμορφη εκδήλωση για να τιμήσουν την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου διοργανώθηκε από το ΚΑΠΗ του Δήμου Σοφάδων σε συνεργασία με τον Δ.Ο.ΠΑ.Π.Σ. και με το  Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σοφάδων. Η Ειδική Παιδαγωγός του Κέντρου Κοινότητας  Ελένη Σαλταγιάννη πραγματοποίησε ομιλία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Επίσης, η κα Κουτσιάβα Κωνσταντίνα Κοινωνιολόγος και μέλη του Κ.Α.Π.Η. Σοφάδων απήγγειλαν ποιήματα  με τα οποία εντυπωσίασαν τους παρευρισκομένους, μεταφέροντας τους θεατές με τα ποιήματα που απαγγέλθηκαν σε στιγμές που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της χώρας μας. Με την παρουσία του Προέδρου Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ., Προέδρου του Κ.Α.Π.Η. και μέλη του Δ.Σ. του Κ.Α.Π.Η., υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση του προσωπικού του Δήμου που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, οι πολιτιστικές δράσεις εξελίσσονται σε έναν σημαντικό θεσμό για τον Δήμο.

Η ομιλία της Ειδικής Παιδαγωγού κας Ελένης Σαλταγιάννη:

“Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε όπως κάθε χρόνο με την επισημότητα που της ταιριάζει την μεγάλη μέρα, που κέρδισε την αθανασία. Γιορτάζουμε έναν σταθμό της Ιστορίας μας, το ασύγκριτο, το μοναδικό ΟΧΙ, που δείχνει όλο το μεγαλείο και τη δύναμη της φυλής μας, όλη την τόλμη και την υπερηφάνεια που κρύβει μέσα της η αθάνατη ελληνική ψυχή. Τιμάμε λοιπόν όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας. Θαυμάζουμε τη δύναμη και το ψυχικό σθένος αυτών που τόλμησαν να αντιτάξουν το θρυλικό «ΟΧΙ», μια μικρή λέξη που λίγοι όμως έχουν το θάρρος να την προφέρουν στη φασιστική πρόκληση.

Το βροντοφώναξαν εκείνες τις μέρες του 40, όταν μια ολόκληρη Ευρώπη είχε υποδουλωθεί. Μέσα σε δυο βδομάδες η Πολωνία με τα τριάντα εκατομμύρια κατοίκους, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Δανία, η Τσεχοσλοβακία και η Ουγγαρία, ενώ η Αγγλία εξουθενωμένη περίμενε από στιγμή σε στιγμή την απόβαση του εχθρού στα εδάφη της.Κι ενώ αυτά συνέβαιναν στην Ευρώπη , στις 3 η ώρα το πρωί της 28ης Οκτώβρη του 1940, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα ξύπνησε τον Μεταξά και του επέδωσε τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα έπρεπε να επιτρέψει στους Ιταλούς να εγκατασταθούν στρατιωτικά στη χώρα μας, διαφορετικά το λόγο θα είχαν τα όπλα.

Κι όταν η 28η Οκτωβρίου 1940 ξημέρωνε, ο λαός της Ελλάδας ξυπνούσε από τα ουρλιαχτά των σειρήνων. “Αι Ιταλικαί στρατιωτικοί δυνάμεις προσβάλλουν από τις 5:30 π.μ. της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους”. Πόσο συγκλονιστικό αλήθεια είναι αυτό το πολεμικό ανακοινωθέν της 28ης Οκτωβρίου 1940, που ακούστηκε από το ελληνικό ραδιόφωνο και πέρασε ανεξίτηλα στις μνήμες μας!

Ο πόλεμος είχε αρχίσει. Στην καταπατημένη από τους Ιταλούς Αλβανία βρόντηξαν οι πρώτες κανονιές. Το ραδιόφωνο μετέδιδε την τρομερή είδηση και καλούσε σε επιστράτευση τους Έλληνες. Οι επίστρατοι με το τραγούδι στο στόμα αναχωρούσαν για το μέτωπο. Η Ευρώπη κρατούσε την αναπνοή της. Πώς θα μπορούσε η μικρή Ελλάδα να κρατήσει τις πολυπληθείς μεραρχίες, εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της πολεμικής τέχνης; Είχαν ξεχάσει φαίνεται ότι η ύλη είναι ανίσχυρη μπροστά στο πνεύμα. ΟΤΙ Η ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΗ ΣΤΑ ΕΘΝΗ ΔΕΝ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ. ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟ ΠΥΡΩΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ.

Έτσι στις 14 Νοεμβρίου Ιταλός δεν πατάει πια σε ελληνικό έδαφος. Η Κορυτσά, το Αργυρόκαστρο, η Χιμάρα, οι Άγιοι Σαράντα και άλλες κωμοπόλεις και χωριά της Β. Ηπείρου ανέπνευσαν και πάλι τον αέρα της ελευθερίας. Μια χούφτα Έλληνες αντιμετώπισαν θαρραλέα και καταντρόπιασαν τα 8 εκατομμύρια λόγχες του φασίστα Μουσολίνι. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί όλου του κόσμου διαλαλούσαν τη δόξα της Ελλάδας. Ο κόσμος αναθάρρησε κι άρχισε να ελπίζει. Κι ήταν η μικρή Ελλάδα αυτή που σκόρπισε σ’ όλους τους αγωνιζόμενους λαούς κατά του φασισμού, το θάρρος και την ελπίδα.

Με τον ίδιο ηρωικό τρόπο , δηλαδή με ένα μεγάλο ΌΧΙ , απάντησαν οι Έλληνες στην εισβολή των Γερμανών τον Απρίλιο του 1941 .Τότε άρχισαν τα μαύρα χρόνια της Κατοχής της Ελλάδας. Για τέσσερα σχεδόν χρόνια οι Έλληνες υπέφεραν από την πείνα , τις στερήσεις , αλλά και από τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις. Πολύ σύντομα όμως ξαναβρήκαν τη δύναμη να επαναστατήσουν και να πολεμήσουν εναντίον του εισβολέα . Όσοι ήρωες έφυγαν από το πρόσκαιρο παρόν μπήκαν στον ανέσπερο κόσμο της δόξας. Ο ιδρώτας και το αίμα τους έγιναν γόνιμα και πλούσια δώρα για την Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο όμως το γεγονός ότι, όπως η 25η Μαρτίου , έτσι και η 28η Οκτωβρίου συνεορτάζεται με μία γιορτή της Παναγίας. Μαζί λοιπόν με αυτήν τη σπουδαία εθνική επέτειο γιορτάζουμε και την Αγία Σκέπη της Θεοτόκου. Η γιορτή αυτή τελείται ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη μητέρα Του Θεού για τη σκέπη και την προστασία Της στον αγώνα των Ελλήνων απέναντι στους αλαζόνες Ιταλούς, αρχικά, και αργότερα σε όλη τη διάρκεια της εθνικής αντιστάσεως. Στα κρίσιμα χρόνια του πολέμου οι Έλληνες εμπιστεύθηκαν στα χέρια Της Παναγίας τον αγώνα τους. Ζήτησαν τη μητρική προστασία Της για να υπερασπιστούν τα εθνικά δίκαιά τους. Η άλλοτε Υπέρμαχος Στρατηγός των Ρωμιών, γίνεται η Αγία Σκέπη των αγωνιστών και έτσι το θαύμα επαναλαμβάνεται. Χάρη στην πίστη που θερμαίνει τις ψυχές τους, οι μαχητές περιφρονούν τη λογική των αριθμών και αντιστέκονται στις εχθρικές στρατιές με ηρωισμό που κινεί τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ας είναι λοιπόν ο εορτασμός αυτός ημέρα τιμής για όσους έπεσαν ηρωικά στον πόλεμο και ευγνωμοσύνης στην Μητέρα μας και Μητέρα Του Θεού , την Παναγία μας.

Κυρίες και κύριοι,
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι έχουμε παρελθόν υπέροχο και μια ιστορία ολοζώντανη. Ας μην ξεχνάμε ότι η μοίρα του τόπου μας είναι ν’ αντιμετωπίζουμε εχθρούς και ας είμαστε πάντα έτοιμοι στις δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας να φανούμε άξιοι απόγονοι των μεγάλων προγόνων μας, της λαμπρής ιστορίας μας και του δοξασμένου παρελθόντος μας.

Μόνο έτσι θα κρατήσουμε την Ελλάδα για πάντα μεγάλη και ελεύθερη! Σας ευχαριστώ!”