Τη μνήμη του αγρότη – αγωνιστή Χρήστου Σάλτα, πρώτου θύματος των γεγονότων της Θεσσαλικής εξέγερσης των Κολίγων του 1910, τίμησε ο Δήμος Σοφάδων σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 2 Απριλίου στο χώρο της πλατείας Ανωγείου, όπου δεσπόζει η προτομή του αγωνιστή.

Αρχικά εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και ακολούθησαν χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων από τον Υπουργό  Δικαιοσύνης και βουλευτή  Καρδίτσας κ. Κώστα  Τσιάρα , το Δήμαρχο Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο, το βουλευτή  κ. Γιώργο  Κωτσό ,τη βουλευτή κ. Ασημίνα Σκόνδρα,  το θεματικό  Αντιπεριφερειάρχη  κ. Δημήτριο  Αναγνωστόπουλο και τον Πρόεδρο  της Κοινότητας Ανωγείου κ. Νικόλαο Μάγγο.saltas1

saltas1

saltas1

Επίσης στεφάνια κατέθεσαν ο εγγονός του αγωνιστή Αθανάσιος Σαλταγιάννης, ο εκπρόσωπος του Διοικητή του ΑΤ Σοφάδων και ο Διοικητής της ΠΥ Σοφάδων Αντιπύραρχος Ευάγγελος Ζαβλάγκας.

saltas1

saltas1

saltas1

saltas1

saltas1

saltas1

saltas1

saltas1

saltas1

Τιμητική αναφορά στο έργο του αγωνιστή και στο χρονικό των γεγονότων έγινε από τον Διευθυντή του  Λυκείου Λεονταρίου κ. Καρατάσιο Νικόλαο.

saltas1

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι κκ Παναγιώτης Κεφαλάς, Αθ. Παππάς, Θεόδωρος Χασιαλής, Αθ. Σαμαράς και Δημ. Κοντοβάς, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Σοφάδων κ. Ι. Σταμούλης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Ι. Κουτσομηλιάς, η πρόεδρος της ΔΗΚΟΙΕΔΣ κ. Θώμη Καφάση, ο υποψήφιος βουλευτής κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος, πρόεδροι κοινοτήτων, δημοτικοί σύμβουλοι, συγγενείς του αγωνιστή και κάτοικοι του χωριού.

Χαιρετισμοί

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας

saltas1

Κάθε χρόνο δίνουμε το παρόν σε μια εκδήλωση τιμής ενός ανθρώπου που με την παρουσία του διαμόρφωσε ιστορικά γεγονότα. Είναι επίσης αλήθεια, ότι για να καταλήξουμε σε αυτό που ζούμε σήμερα ως κοινωνία και ως πολιτεία μεσολάβησαν ορισμένα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στον σημερινό κοινωνικό μετασχηματισμό. Η πραγματική θυσία του Χρήστου Σάλτα συνδέεται απολύτως με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, με το θάνατο του Μαρίνου Αντύπα που είχε προηγηθεί, όπως επίσης και με τη μεγάλη εξέγερση του Κιλελέρ λίγες μετά. Το γεγονός ότι σήμερα ζούμε σε αυτή την ελεύθερη δημοκρατική πολιτεία, προφανώς έχει ως αναφορά τις μεγάλες θυσίες και τους μεγάλους αγώνες που δώσανε πολλοί άνθρωποι στο παρελθόν. Οι απόγονοι του αγωνιστή Χρήστου Σάλτα από μόνοι τους είναι μια ζωντανή μαρτυρία και υπενθύμιση ότι πρέπει κάθε φορά να δίνουμε το παρών και να αποτίνουμε φόρο τιμής.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος

saltas1

Για μια ακόμη χρονιά τιμούμε τον αγωνιστή Χρήστο Σάλτα που έδωσε και τη ζωή του για το αγροτικό κίνημα. Θέλω να θυμίσω σε όλους πως όταν οι καταστάσεις για τις οποίες αυτοί  οι άνθρωποι αγωνίστηκαν γίνονται επίκαιρες, όπως πχ οι οικονομικές κρίσεις, πρέπει να διδαχθούμε ότι η θυσία τους ήταν για την σημερινή μας ελευθερία. Αποτίουμε φόρο τιμής στο Χρήστο Σάλτα και σε όλους τους  ανθρώπους που πάλεψαν για μπορούμε να είμαστε ελέυθεροι.

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός

saltas1

Η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από ήρωες. Ηρωες που έδωσαν τη ζωή τους και σε κοινωνικούς αγώνες όπως ο Χρήστος Σάλτας. Η Ελλάδα μπορεί να απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, η ζωή όμως όλων των Ελλήνων δεν ήταν ευκολότερη μετά την απελευθέρωση, ιδιαίτερα στον κάμπο. Η διανομή της γης έγινε με «περίεργους» τρόπους και άνηκε σε λίγους ανθρώπους . Οι περισσότεροι πρόγονοί μας δεν ήταν τίποτα άλλο παρά κολίγοι όλων αυτών που κατείχαν τη γη.  Ο Χρήστος Σάλτας είναι από εκείνους τους ανθρώπους που πάλεψαν ώστε να δημιουργηθεί η σύγχρονη ανθρωπογεωγραφία, η σύγχρονη κατανομή γης . Τιμή και δόξα σε αυτούς που συνέδραμαν στο να δημιουργηθεί η σύγχρονη Ελλάδα, η σύγχρονη Θεσσαλία. Θα μείνει αθάνατος στη μνήμη όλων μας.

Η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα

saltas1

Είναι ημέρα τιμής για το Χρήστο Σάλτα και όσους αγωνίστηκαν για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια. Αντιλαμβανόμαστε όχι μόνο τους αγώνες των προγόνων σε όλα τα επίπεδα αλλά και το χρέος το δικό μας. Αυτά που μας έδωσαν να τα τιμήσουμε, να τα διατηρήσουμε και να τα μεγενθύνουμε. Να θυμηθούμε επίσης ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από όταν ένας άλλος μεγάλος Καρδιτσιώτης, ο Νικόλαος Πλαστήρας, πέρασε το διάταγμα για την απαλλοτρίωση και ανακατανομή του κάμπου, παύοντας έτσι τη δουλοπαροικία.

Ο Χρήστος Σάλτας ήταν λοιπόν αυτός που έβαλε το σπόρο να ανθίσει. Η Καρδίτσα αποδεικνύει ότι πάντα πρωταγωνιστούσε.

 

 

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος

 

 

saltas22

 

Η σημερινή μέρα είναι ημέρα μνήμης και φόρου τιμής. Το σημαντικότερο που επιβάλλεται να κάνουμε για τον αγωνιστή Χρήστο Σάλτα, τον πρώτο νεκρό της θεσσαλικής εξέγερσης των κολίγων. Ολοι εμείς, συμπατριώτες και συντοπίτες του αγωνιστή πρέπει να νιώθουμε υπερηφάνεια για σημειολογική θυσία του αγωνιστή

Ο Πρόεδρος της ΤΚ Ανωγείου κ. Νικόλαος Μάγγος

saltas1

Ο Χρήστος Σάλτας αποτελεί μια σπουδαία προσωπικότητα για το Ανώγειο και όχι μόνο. Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε και να τιμούμε τη μνήμη του

saltas1saltas1