Το Γυμνάσιο και το Γεν. Λύκειο της πόλης των Σοφάδων, υλοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN. Η επίσκεψη έλαβε χώρα από 21/3 μέχρι και 24/3/2018. Συμμετείχαν ως συνοδοί οι εκπαιδευτικοί Βλόντζου Έλενα (Δ/ντρια του Γυμνασίου), Θεοχάρης Βασίλης (Δ/ντης του Λυκείου), Κραββαρίτη Κατερίνα (Φυσικός στο Λύκειο), Σκόδρας Στέργιος (Μαθηματικός στο Γυμνάσιο) και Αλεξάκος Φώτης (Πληροφορικής, ανήκει στο ΓΕΛ Σοφάδων). Πρόκειται για τη δικαίωση προσπαθειών της διοίκησης και των εκπαιδευτικών των σχολείων που είχαν ξεκινήσει δύο (2) χρόνια νωρίτερα. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές υπηρεσίες που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους μαθητές μας, οι οποίοι ελπίζουμε και πιστεύουμε πως το εκτίμησαν.
Μείναμε στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου για οκτώ γεμάτες ώρες. Μέχρι την άφιξή μας στη Γενεύη, είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στη Βενετία, αλλά και αργότερα (κατά την επιστροφή) στο Μιλάνο, όπου επισκεφθήκαμε το μουσείο Da Vinci και τον Μητροπολιτικό ναό (Duomo). Είδαμε, επίσης, τις πόλεις του Μπέργκαμο και του Annecy στη Γαλλία.
Στο CERN μας υποδέχθηκαν και μας ξενάγησαν Έλληνες ερευνητές, όπως ο κύριος Δαμιανόγλου Δημήτρης (PhD) του ΑΠΘ, που βρίσκεται εκεί από το 1976. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο Computer Control Center, στην αίθουσα επικοινωνίας με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου παρατήρησαν τους «ενοίκους» κατά την καθημερινή εργασία τους, καθώς και στον χώρο κατασκευής των ίδιων των επιταχυντών. Με απλά λόγια παρουσιάστηκε ο σκοπός των πειραμάτων που λαμβάνουν χώρα στο CERN και φυσικά υπήρξε διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις μεταξύ ερευνητών και μαθητών. Παντού σχεδόν υπήρχαν διαδραστικοί πίνακες με πληροφορίες σχετικά με την Τεχνολογία που χρησιμοποιείται και τα μέχρι τώρα επιτεύγματα, όπως η επιβεβαίωση της ύπαρξης αντιύλης ή των περιβόητων μποζονίων Higgs, ενώ εντύπωση έκανε το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι εγκαταστάσεις ήταν ανοιχτές για τους μαθητές, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι μία από τις 22 που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος.
Πήραμε το γεύμα μας στο εστιατόριο του Κέντρου (γρήγορα, σε λογικές τιμές και με ποιότητα). Και αναρωτιόμασταν: Ίσως εκείνη η κυρία στο διπλανό τραπέζι με το σοβαρό ύφος και τα γυαλιά να είναι κάποια κάτοχος βραβείου Νόμπελ στη Φυσική. Κι αυτός ο κύριος που κάθεται πιο πίσω μοιάζει εξαιρετικά με τον Tim Berners-Lee, τον άνθρωπο που επινόησε τον Παγκόσμιο Ιστό (WWW) εδώ στο CERN. Ποιος ξέρει;
Κατόπιν, είχαμε την εξαιρετική ευκαιρία ενός εκτενούς διαλόγου με τον κ. Μιχάλη Κορατζίνο (PhD), ερευνητή, ειδικό στην Κβαντομηχανική που εργάζεται από το 1986 στο CERN. Ο τελευταίος, απαντώντας στις ερωτήσεις των μαθητών, σχολίασε ότι τους βρήκε πολύ σοβαρούς και ενημερωμένους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Φυσική. Η αναχώρησή μας από το Κέντρο μάς βρήκε μάλλον με πλήρη τη συναίσθηση του σωκρατικού: «Ἓν οἶδα ὃτι οὐδέν οἶδα», αλλά ταυτόχρονα με θαυμασμό για τις δυνατότητες του ανθρώπου. Είδαμε πόσα μπορεί το είδος μας να καταφέρει όταν ξεπερνιούνται οι εθνικές, φυλετικές κλπ. διαφορές και εργαζόμαστε από κοινού για έναν μεγάλο σκοπό.
Κλείνοντας, να ευχηθούμε σε όλους τους μαθητές που πήραν μέρος , των οποίων η συμπεριφορά υπήρξε υποδειγματική, πρόοδο στη ζωή τους. Και γιατί όχι; Να είναι μια μέρα αυτοί οι επιστήμονες που θα υποδεχτούν ένα σχολείο από την Ελλάδα (ίσως πάλι από τους Σοφάδες) και θα ξεναγήσουν τους μαθητές του σ’ ένα τόσο μεγάλο ίδρυμα, όπως το CERN. Αυτή άλλωστε είναι, ως γνωστόν, η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορεί να λάβει από τους μαθητές του ένας «δάσκαλος»: Η προκοπή τους, ιδίως όταν αυτή είναι στον χώρο του πνεύματος.
Να ευχαριστήσουμε, επίσης, το ταξιδιωτικό γραφείο του κ. Τυρογιάννη για την άριστη συνεργασία. Τέλος, ευχαριστούμε την ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΑΛΕΞ. ΠΙΤΤΑΣ Α.Ε.Β.Ε. και τον Δήμο Σοφάδων που, παρά τις δυσκολίες της εποχής μας, συνέδραμαν οικονομικά στο όλο εγχείρημα. Ευχόμαστε να μας δοθούν και άλλες τέτοιες ευκαιρίες στο μέλλον.